Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Brug af antidepressiv medicin hos gravide øger ikke risikoen for autisme hos baby

antidepressiv medicin gravid

En stor undersøgelse fra Aarhus Universitet har ikke kunne påvise en sammenhæng mellem gravides brug af antidepressiv medicin og børn født med autisme.

 

Andre studier har vist noget andet

Der har tidligere været forsket i området, og de tidligere studier er nået frem til helt andre konklusioner. Af en international undersøgelse fra 2011 fremgik det således, at gravide kvinder der tog antidepressiv medicin, havde mere end dobbelt så stor risiko for at få børn med autisme, og tidligere i år lød det i en anden undersøgelse, at risikoen var op til fem gange så stor.

Den nye danske undersøgelse er den største af sin art, og læge og ph.d. Jakob Christensen, der forsker på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, forklarer, hvorfor der er forskel på konklusionen fra den nye undersøgelse og de tidligere; ”I de tidligere studier har man kigget på den antidepressive medicin og på risikoen for at få et barn med autisme, men man har ikke taget højde for, at de kvinder, der tager medicinen, er en anderledes gruppe, end de kvinder, der ikke tager medicinen”.

 

Et bredere perspektiv

Hvis man udelukkende kigger på brugen af antidepressiv medicin eller ej, var resultatet fra den nye danske undersøgelse, at gravide der tog antidepressiv medicin under graviditeten havde 2 % risiko for at få et barn med autisme, hvorimod gravide der ikke tog medicinen, havde 1,5 % risiko for at få et barn med autisme.

Da forskerne tog højde for forældres og søskendes psykiske diagnoser, var risikoen i midlertidig så minimal, at den ikke kunne regnes som statistisk signifikant.

Undersøgelsen fra Aarhus Universitet er et såkaldt registerstudie, hvor forskerne har gennemgået data fra mere end 600.000 børn, der er født mellem år 1996-2006. Læge og ph.d. Jakob Christensen uddyber; ”Vi har kunnet se, hvem der har fået medicinen, fordi de har været indlagt med en depression, og hvem der har fået en recept for noget mildere som eksempelvis angst, og så har vi kunnet tage højde for de faktorer”.

Ulempen ved et registerstudie er dog, at man f.eks. ikke kan vide med sikkerhed, om de kvinder der har købt medicinen på apoteket, har spist den efterfølgende.

Læs også: Sund kost kan forebygge for tidlig fødsel

 

Andre aspekter

Selvom studiet umiddelbart frikender antidepressiv medicin, når det kommer til autisme, er der dog andre aspekter, man bør have for øje. F.eks. kan det føre til misdannelser, hvilket dog forekommer så sjældent, at det er svært at sige, om det er en tilfældighed.

Ifølge læge og ph.d Jakob Christensen skal man derfor passe på med at udskrive antidepressiv medicin til gravide kvinder, men fortsætter så; ”På den anden side skal man ikke underkende, at det også kan være farligt at have en depression under graviditeten”.

Kilde: videnskab.dk