Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

En graviditet er ikke altid lutter lagkage

Graviditetsgener kan være rigtig ubehagelig

At blive gravid er en fantastisk gave, som for de fleste giver en følelse af lykke, spænding og fuldkommenhed. Men når den første lykkerus har lagt sig, er det ikke alle som oplever, at det er en vidunderlig tilstand, at gå rundt med et lille foster i maven. Rigtig mange oplever graviditetsgener i en sådan grad, at det næsten ikke er til at holde ud.

Det er naturligvis værd at bemærke, at der er stor forskel på graviditets-forandringer og graviditets-gener. Førstnævnte er alle de ting som der sker med kroppen, fra den dag af hvor det lille æg sætter sig fast i livmoderen og moderkagen stille og roligt vokser frem. Dette medfører netop at kroppen begynder at producerer hormoner. Nogle af disse forandringer, som hormonerne medfører, opleves af mange som graviditetsgener. Nogle gravide bliver ikke påvirket af det, hvor andre bliver voldsomt påvirket. Træthed, svimmelhed og humørsvingninger, er de mest almindelige forandringer, de fleste stifter bekendtskab med. Disse er helt almindelige forandringer der sker i kroppen, som et resultat af det væld af hormoner, som kroppen pludseligt producerer.

Derudover er der også dem, som oplever nogle af de gener, der især kan få graviditeten til at være en frustrerende tid – disse kan være kraftig kvalme, opkast og ikke mindst bækkensmerter og væskeophobning. De to sidstnævnte kan være voldsomt smertefulde, ofte i en sådan grad at det kan være nødvendigt at være sygemeldt og sengeliggende i en længere periode.

Det kan være super frustrerende for den gravide, at opleve graviditeten på denne måde – mest fordi mange forestiller sig, at gravidteten skal nydes og har måske endda også ambitioner om at bevare en vis aktivitet under graviditeten. I stedet kan det føles som om, man intet kan – og nærmest som om, man burde gøre brug af ganghjælpemidler, såsom en el-scooter eller måske en rollator, hvis man blot skal ud og handle lidt ind. Men transporthjælpemidler er bare ikke altid nok, til at komme afsted, og drejer det sig om et større arrangement, er ikke engang en rollator eller en el-scooter nok til at kunne holde dagen ud. Mange er derfor nødsaget til at lukke sig inde og ligge i senge dagen lang. Er man førstegangsgravid, giver alle disse gener ofte også anledning til en del bekymringer – både omkring selv sig, den forestående fødsel og om det kan påvirke babyen i maven.

En ting er helt sikkert, og det er at graviditetsgener, som dem der er nævnt ovenfor, på ingen måde skader det lille foster eller den gravide. Det kan være lettere at leve med graviditetsgenerne, så længe man husker sig selv på dette. Selv om graviditeten kan føles hård, uoverskuelig og meget lang, når man står midt i den, så er det ofte en hjælp at tænkte på, at det går over, så snart babyen er kommet til verdenen.