Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Graviditet udenfor livmoderen

Graviditet udenfor livmoderen

Af Læge Malene Skorstengaard

 

Generelt

En graviditet udenfor livmoderen er en graviditet, som har sat sig fast et andet sted end i livmoderen. Diagnosen stilles endeligt, når der er en positiv graviditetstest sammen med en ultralydsscanning, hvor livmoderen er tom, og der kan ses en graviditet udenfor livmoderen. En graviditet udenfor livmoderen ses i 1% af alle graviditeter.

Graviditeten udenfor livmoderen sidder langt hyppigst i æggelederen, men kan også sidde på æggestokken, i livmoderhalsen, i bughulen eller andre mere sjældne steder. Ofte går graviditeten til grunde af sig selv, da det er en graviditet, som ikke er levedygtig. Andre gange vokser graviditeten, og vævet, som graviditeten sidder i, vil strækkes og give symptomer i ca. 7-8 graviditetsuge.

Symptomer

Graviditetshormonet stiger, også selvom man er gravid udenfor livmoderen. Derfor kan man opleve almindelige graviditetssymptomer som kvalme, brystspænding og udebleven menstruation. Ofte vil symptomerne være i mindre grad, fordi hormonniveauet ikke stiger nær så hurtigt, som hvis man er gravid inde i livmoderen.

Symptomer på en graviditet udenfor livmoderen kan være smerter i maven og særligt smerter i den ene side af maven, skal man reagere på. Der kan også komme blødning fra skeden.

Hvis der kommer akutte smerter i maven, og måske også svimmelhed, utilpashed eller besvimelse, kan det være symptomer på, at æggelederen er bristet, og der er blødning i bughulen. Dette er en farlig tilstand og kan kræve akut operation.

Årsager

Ægget befrugtes normalt i æggelederen og vandrer derfra og til slimhinden i livmoderen, hvor det sætter sig fast. Denne vandring er helt afhængig af, at æggelederen fungerer som den skal. Hvis der er sket skade på æggelederen, vil ægget forblive i æggelederen og enten vokse eller gå til grunde. Risikoen for en graviditet udenfor livmoderen øges altså hvis:

  • der tidligere har været underlivsbetændelse fx med bakterien klamydia
  • der tidligere har været bækken- eller operationer på organer i maven
  • der er beskadigelser på æggelederne forårsaget af sygdommen endometriose
  • der tidligere har været en graviditet udenfor livmoderen
  • man bruger spiral, gælder både hormon- og kobberspiral
  • man er i fertilitetsbehandling

Behandling

Hvis der er en positiv graviditetstest, og man ved scanning ikke kan se en graviditet i livmoderen, vil man undersøge de omkringliggende strukturer i det lille bækken. Kan der ikke ses en tydelig graviditet ved scanning hverken inde eller udenfor livmoderen kan det skyldes:

  • at graviditeten er inde i livmoderen, men den er så tidlig, at den ikke kan ses endnu
  • at den sidder udenfor livmoderen, og ikke kan ses endnu
  • at det er en tidlig graviditet, som er gået til grunde og derfor ikke kan ses ved scanning

Er ovenstående tilfældet, og hvis kvinden har det godt, vil graviditetshormonet blive undersøgt ved en blodprøve samme dag og igen 2-3 dage senere. Et meget stigende hormonniveau tyder på en almindelig graviditet i livmoderen. Hvis hormonniveauet falder, tyder det på, at graviditeten er gået til grunde. Hvis hormonniveauet er uændret eller kun falder eller stiger lidt, øges mistanken til en graviditet udenfor livmoderen. Blodprøven vil blive fulgt op af flere blodprøver og scanninger indtil diagnosen er stillet.

Er det en graviditet udenfor livmoderen, kan man gøre tre ting: afvente det naturlige forløb, give medicinsk behandling eller foretage en kirurgisk behandling.

Så længe kvinden har det godt, kan man vælge at se tiden an. Op til halvdelen af graviditeterne går til grunde uden yderligere behandling.

Medicinsk behandling gives som en indsprøjtning med præparatet methotrexat. Derefter følges niveauet af graviditetshormon i blodet til det er i normalområdet.

Kirurgisk behandling laves som en kikkertundersøgelse, hvor man enten kan vælge at fjerne hele æggelederen eller kun graviditeten, som sidder i æggelederen. Hvilken behandling der vælges, besluttes oftest først, når kirurgen står til operationen og ser på, hvor og hvordan graviditeten sidder. I sjældne tilfælde, hvor kvinden er påvirket med lavt blodtryk og høj puls, og der er brug for hurtig adgang til livmoderen og æggelederne, vælges at lave en åben operation med et snit lige over skambenet.

Hvad kan du selv gøre

En underlivsinfektion med fx klamydia øger risikoen for, at æggelederne bliver beskadiget, og det øger risikoen for graviditet udenfor livmoderen. Det er en god idé at bruge kondom ved samleje for at sikre sig mod infektioner. Efter ubeskyttet samleje tilrådes det at kontakte egen læge med henblik på en test for infektioner.

Hvis du har en positiv graviditetstest og oplever én eller flere af ovenstående symptomer, skal du kontakte din egen læge med henblik på at blive undersøgt. Ofte vil du blive henvist videre til en gynækolog enten i praksis eller på sygehus, som vil lave en ultralydsscanning og følge dig videre.

Fremtidsudsigter

Hvis du tidligere har haft en graviditet udenfor livmoderen, er din risiko for at få det igen større. Derfor skal du kontakte din læge, når du er gravid igen, da du formentlig vil blive fulgt tættere og måske også skal til ekstra undersøgelser.

 

Kilder:

DSOG guidelines

Laegehaandbogen.dk

 

Af læge Malene Skorstengaard