Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

HCG – Graviditetshormonet der stiger og stiger

HCG graviditetshormon

Graviditetshormonet HCG står for Human Chorion Gonadotropin, og er det såkaldte graviditetshormon.

Når lægerne vil finde ud af, om du er gravid, tager de en blod- eller urinprøve, og undersøger om det indeholder HCG.

I en blodprøve kan lægerne måle det nøjagtige HCG-tal, mens en urinprøve kun vil give udslag, når der er en vis mængde HCG i urinen.

Derfor kan du godt få foretaget en graviditetstest med urin, og få at vide at resultatet er negativt, selv om du rent faktisk er gravid.

 

Urinprøve er mindre sikker

Er du en af de kvinder, som skal længere hen i graviditeten, før din krop har produceret så meget HCG, at man kan se det i en graviditetstest lavet på urin, så kan man bruge en blodprøve.

Din krop starter på et meget tidligt tidspunkt med at producere HCG, faktisk allerede kort tid efter det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderslimhinden.

Mængderne er dog på dette tidspunkt så små, at ingen test vil kunne fastslå at det drejer sig om en graviditet.

 

HCG-mængder på forskellige tidspunkter

Omkring på 21. dagen i din menstruations cyklus (ca. en uge efter undfangelsen) er ægget enten implanteret i din livmoder, og moderkagen er ved at blive dannet.

På dette tidspunkt vil der i en normal graviditet være ca. 5 mIU/ml HCG i både dit blod og i din urin, men det er stadig så lidt, at de forskellige tests ikke kan måle det som en graviditet.

Graviditetsteste som måler HCG i urinen, og som sælges i Danmark, måler først fra ca. 20-25 mIU/ml.

 

95 % tester rigtigt 10 dage efter undfangelsen

Man har lavet undersøgelser, der viser, at cirka 5 % af alle kvinder som er gravide, vil have nok HCG i blodet ca. 8 dage efter undfangelsen, til at man kan konstatere, at de er gravide.

Og hos næsten alle af de resterende 95 % vil man kunne konstatere en graviditet hos cirka 10 dage efter undfangelsen.

Er mængden af HCG i blodet under 5 mIU/ml, regner man med at kvinderne ikke er gravide, men man vil dog foretage yderligere tests for at være helt sikker på dette resultat.

Selv om mængden af HCG er meget lille, er det dog nok til at få din krop til at producere progesteron, som er med til at bevare graviditeten.

Har du testet positiv? Beregn termin her

 

Graviditetshormonet fordobles på 48 timer

HCG mængden forøger sig selv hastigt, og fordobler sig selv cirka hver anden dag. I cirka 85 % af alle normale graviditeter fordobler mængden sig selv, hver gang der er gået cirka 48 timer.

På 28. dagen i cyklus (tidspunktet, hvor du forventer at få din menstruation) vil HCG mængden være cirka 10-100 mIU/ml, og vil dermed som regel kunne opdages af alle de graviditetsteste, du kan købe i Danmark.

Dette er også grunden til at producenterne skriver, at du kan tage en test på selve dagen, hvor du forventer din menstruation. Men der er store variationer i mængden af HCG i urin/blod på dette tidspunkt.

 

Falsk negativ graviditetstest

Nogle kvinder har kun 5 mIU/ml mens andre har helt op til 450 mIU/ml.

Et godt eksempel er en sand historie om en kvinde som var i barnløshedsbehandling (IVF), og som 14 dage efter ægoplægningen, fik taget den obligatoriske blodprøve, hvor man måler mængden af HCG.

Resultatet var at mængden af HCG var så lav, at det umuligt kunne dreje sig om en normal graviditet. Ikke desto mindre fødte kvinden ca. 9 måneder senere et sundt, normalt og velskabt barn.

terminsberegner

 

Biokemisk graviditet

Det sker tit at en kvinde tager en graviditetstest på. 28. dagen i cyklus (tidspunktet for forventet menstruation), hvor resultatet er positivt, men hvor hun så få dage efter, får en normal eller en anelse kraftigere menstruation, end hun plejer at have.

Hun har været ude for en såkaldt “biokemisk graviditet”.

Det kan ske pga., at det befrugtede æg (zygoten) ikke får implanteret sig i livmoderen, at moderkagen er defekt eller hvis zygoten er kraftigt misdannet, og ikke vil kunne blive til et normalt sundt barn, og dermed bliver udstødt af livmoderen.

Kroppen vil fortsætte med at producere HCG, og mængden af dette, vil nå sit højdepunkt cirka 2 uger efter undfangelsen, og kan derfor resultere i en positiv graviditetstest, på 28. dagen i cyklus, selvom kvinden reelt har aborteret.

Du vil formentlig tænke, at graviditetstesten viste et forkert resultat (hvad den altså ikke gjorde), og blive meget skuffet.

 

Test på dag 31

Derfor kan det anbefales at vente til 31. dagen med at tage en graviditetstest, da du så er lidt mere sikker på, at du virkelig er gravid.

Har du været ude for en meget tidlig og spontan abort, eller at det befrugtede æg ikke satte sig fast, vil du sikkert på 31. dagen få et negativt resultat (pga. at HCG mængden i din krop er faldende), og ikke blive overrasket over at få en efterfølgende menstruation.

Hvis du er gravid, vil din krop blive ved med at producere HCG og mængden vil fordoble sig ca. hver anden dag, indtil du er cirka 8-10 uger (siden din sidste menstruationsperiode) henne i graviditeten.

På dette tidspunkt har HCG mængden i din krop nået det højeste i graviditeten, og vil ligge på cirka 60.000 mIU/ml. (Variationerne er mange, og kan ligge mellem 5.000 – 150.000 mIU/ml.)

 

HCG-mængde senere i graviditeten

Fra uge 10 til uge 20 af din graviditet, vil HCG-mængden nu falde, og ende på gennemsnitligt 12.000 mIU/ml.

Dette svarer ca. til 1/5 del af hvilken mængde der befandt sig i din krop i uge 10. (Variationerne er igen mange, og kan ligge mellem 2.000 – 50.000 mIU/ml.)

HCG mængden i din krop forbliver nu ca. på dette niveau indtil fødslen finder sted.

 

HCG-mængden under en tidlig graviditet

Det er de færreste gravide, der er klar over deres HCG-mængde på et bestemt tidspunkt i graviditeten, men har du fået taget en blodprøve i den meget tidlige graviditet – fra 14 til 24 dage efter ægløsningstidspunktet – kan du bruge disse oplysninger nedenunder.

Husk kun at bruge dem som en tommelfingerregel, det er meget forskelligt, hvor hurtigt eller langsomt den enkelte gravide danner HCG.

Er du blevet gravid ved IVF/ISCI skal du regne ud, hvor mange dage der gik fra du fik taget æg ud og indtil den dag, hvor du fik taget blodprøven.

Er du blevet gravid ved insemination, bliver du nødt til at “gætte” lidt på ægløsningstidspunktet.

Du kan ikke gå ud fra, at den dag du blev insemineret også var samme dag du havde ægløsning.
Ægløsningstidspunktet ligger dog nok indenfor en dag eller to efter selve inseminationen.

 

Hcg niveau

Disse oplysninger er som sagt baseret på tommelfingerregel og hvad de kan forventes at ligge på men ikke alle kvinder kan bruge dem.

Måske har du et lavere HCG-tal som kan betyde, at du er en langsom starter – eller måske har du et meget højt tal som måske kan betyde, at der er mere end én baby inde i din mave.

Men det kan kun tiden og en scanning fortælle dig. Det vigtigste med dit HCG tal er, at den læge, der har sørget for at du fik blodprøven taget er tilfreds.

Se næste sige med tabel over HCG-mængder

 

 

Tabel over HCG-mængder i en graviditet med ét barn

HCG niveau ved 1 barn

 

 

Tabel over HCG-mængder i en graviditet med tvillinger

Hcg niveau ved tvillinger

Du skal kun bruge skemaet som viser HCG-mængden i en tvillingegraviditet som en tommelfingerregel.

Jeg har hørt om en kvinde som havde et HCG-tal 16 dage efter ægløsning på 110 som var gravid med tvillinger, og jeg selv havde, 18 dage efter ægløsning, et HCG-tal på 1257, men der var “kun” én baby derinde.

Som du kan se kan du reelt ikke regne med noget. Kun en scanning kan vise, om du er så heldig at få dobbelt gevinst.

Læs også: Hvem får tvillinger? 

 

Lave koncentrationer af HCG

En biokemisk graviditet (en graviditet der egentlig er en meget tidlig spontan abort) vil, som sagt før, have et gennemsnitligt HCG-mængde på mellem 10-100 mIU/ml, og vil være faldende.

En graviditet uden for livmoderen vil gennemsnitlig kun være 1/5 til 1/50 del af den gennemsnitlige mængde i en normal graviditet.

Man vil foretage yderligere blodprøver over nogle dage for at konstatere om HCG-mængden fordobles, som den gør i en normal graviditet.

Forbliver tallet lavt, og fordobles mængden af HCG ikke, kan man få en kraftig mistanke om en graviditet udenfor livmoderen.

Man vil også foretage en ultralydsscanning, for at se om man kan få øje på et foster i livmoderen.

 

Høje koncentrationer af HCG

Undersøgelser har vist, at foretager man en HCG målning af kvindens blod i 2. trimester, og HCG koncentrationen er helt op til 9 gange større end i en normal graviditet, kan der være tale om et foster med Downs syndrom.

Bemærk: Denne tommelfingerregel gælder kun blodprøver taget efter uge 12.

Ved en Mola graviditet, hvor moderkagen udvikler sig som blærer, og hvor der ikke er noget foster (Mola Hyditidosa) ser man koncentrationer af HCG helt op til 2.000.000 mIU/ml.

Hvis en kvinde venter mere end ét barn, kan koncentrationen af HCG godt være højere end hos en kvinde som “kun” venter ét barn. Det behøver dog nødvendigvis ikke at være sådan.