Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Hovedpine under graviditet

Hovedpine under graviditet kan være tegn på svangerskabsforgiftning

Af reservelæge Malene Skorstengaard

Det er meget almindeligt at have hovedpine under graviditeten, men oftest er der ingen sammenhæng med graviditeten. Hovedpine kan også være et symptom som led i svangerskabsforgiftning.

Hvis man lider af migræne, vil dette oftest bedres i løbet af graviditeten.

 

Årsager til hovedpine

Hovedpinen kan skyldes dehydrering, stress eller øm nakkemuskulatur. Nogle kan opleve hovedpine tidligt i graviditeten som følge af, at graviditetshormonet stiger meget.

 

Behandling af hovedpine under graviditet

Det meste smertestillende medicin bør undgås. Generelt er man tilbageholdende med langt det meste medicin under en graviditet, fordi man ikke med sikkerhed kan afvise en skadelig effekt på fosteret.

Dette skyldes igen, at medicin under udvikling kun undersøges på ikke-gravide. Man skal således som udgangspunkt udelukkende bruge medicin når det er nødvendigt og tale med sin læge, hvis man har brug for at fortsætte medicinen i graviditeten.

Præparater som indeholder paracetamol kan anvendes. Nyere forskning sår tvivl om en skadelig effekt på fosteret ved brug i første trimester, men det er endnu ikke endeligt bevist. Migrænemedicin bør ikke anvendes i graviditeten.

Stærkere smertestillende som fx morfin kan benyttes, men kun i ganske særlige tilfælde og efter aftale med en læge.

 

Hvad kan du selv gøre

Ved ofte eller konstant hovedpine bør egen læge kontaktes. Lægen vil foretage nogle undersøgelser og kan rådgive om hvilken type smertestillende medicin, der kan anvendes.

Det er bedst at undgå stress og sørge for at få hvilet sig. Drik rigeligt, særligt når der er varmt i vejret, eller hvis man har feber.

Særlige klinikker har specialiseret sig i massage og akupunktur til gravide med alle typer graviditetsgener og herunder også hovedpine.

 

Komplikationer

Hovedpine kan sammen med forhøjet blodtryk, protein i urinen og symptomer som kvalme, synsforstyrrelser og vand i kroppen være tegn på udvikling af svangerskabsforgiftning. Ved sammenfald af disse symptomer, skal man derfor altid kontakte egen læge.

 

Kilde:

www.laegehaandbogen.dk