Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Klamydia

klamydia

Af læge Jesper Friis Petersen

Klamydia er en bakterie som overføres ved seksuel aktivitet mellem partnere eller mellem mor og barn ved fødslen. Klamydia i forhold til en graviditet kan være et problem, dog meget afhængig af om man er før, under eller efter graviditeten.

 

Symptomer på klamydia

Typiske symptomer hos begge køn er ændret udflådsmønster, svie og smerte fra underlivet ofte i relation til vandladning og/eller kløe. Hos kvinder kan slimhinden i skede og på livmoderhals blive irriteret med blødning ved toiletbesøg eller efter sex.

Symptomerne opdages ikke hos 50% af mænd og op til 75% af kvinder, hvilket er den primære årsag til at sygdommen er så udbredt.

 

Sådan spredes klamydia

Klamydia bakterien spredes ved slimhindekontakt mellem mennesker. Da den hovedsageligt er at finde i underlivet er ubeskyttet samleje og fødsel den hyppigste vej til smitte. Symptomer udvikler sig typisk hurtigt efter smitte (1-3 uger), men kan også opstå efter længere tid.

Risikofaktorer er mange seksuelle partnere og ubeskyttet samleje.

 

Behandling

Bakterien diagnosticeres hos egen læge med en urinprøve og kan foretages på begge køn. Tidligere tiders behov for smertefuld undersøgelse er således ikke længere nødvendig.

Man behandles med antibiotika typisk kun med behov for én tablet.

 

Hvad kan du selv gøre

Ved symptomer som ovenfor nævnt bør man kontakte lægen hurtigst muligt, hvorefter man vil blive undersøgt og sat i den relevante behandling.

Det er herefter af yderste vigtighed at man kontakter tidligere partnere for at fortælle at man har klamydia og at de bør blive undersøgt.

Udelukkende ved denne smitteopsporing kan man komme spredningen til livs – især hos de personer hvor symptomerne ikke kan mærkes og man derfor bærer rundt på bakterien uvidende.

Der anbefales brug af kondom minimum 14 dage efter behandling.

 

Komplikationer

Foruden fortsættelsen af symptomerne, der kan blive kroniske ses hos kvinder en relation til graviditeten.

Før en graviditet (inkl. før man planlægger at blive gravid) kan en uopdaget klamydia infektion have spredt sig dybere ind i underlivet fra skeden til livmoderen og til æggelederen. En inficeret æggeleder kan give problemer med optagelsen af ægget fra æggestokken samt besværliggøre æggets transport igennem æggelederen til livmoderen.

Da det er på denne passage at befrugtningen sker er klamydia infektioner forbundet med både nedsat fertilitet (befrugtningen lykkedes slet ikke) og graviditet uden for livmoderen (det befrugtede æg sætter sig fast i æggelederen pga. problemer med passagen igennem denne).

Under graviditet er en infektion først problematisk ved selve fødslen. Her vil barnets passage af fødselskanalen medføre risiko for smitte til fx slimhinder i mund og omkring øjne. Disse kan behandles efter fødslen.

Opstår symptomer på eller mistanke om klamydia i løbet af graviditeten bør man således undersøges.

Efter graviditeten er situationen den samme som før graviditeten.

Hos mænd vil ubehandlet klamydia kunne sprede sig til testiklen, der kan inficeres og medføre nedsat sædkvalitet og -aktivitet.

 

Kilde: www.laegehaandbogen.dk

Del