Close
Log Ind Opret Bruger
Livmoderens rolle før, under og efter graviditeten
facebook pinterest twitter

Livmoderens rolle før, under og efter graviditeten

Avatar
1 marts 2021, 08:31 jordemodermalene

Livmoderen vokser

Livmoderen er placeret i bækkenet, mellem endetarmen og blæren, og dets vigtigste funktion er at beskytte befrugtede æg samt hjælpe et barn til verden via muskulaturen. Udseendet er kegleformet med spidsen vendende nedad.

I en normal graviditet vil et befrugtet æg sætte sig fast i livmoderen og vokse videre herfra, men i nogle tilfælde opstår der også graviditet udenfor livmoderen. Det kan både være i æggelederen, bughulen, æggestokkene og livmoderhalsen. Disse graviditeter kan ikke resultere i et levedygtigt foster, og går ofte i sig selv naturligt. Når det sker kan det føles som smerter i underlivet, ofte i en enkelt side, og en smule blødning.

 

Livmoderen under graviditeten

Under graviditeten gennemgår livmoderen en imponerende forvandling, og fordobler sin vægt adskillige gange. Når du ikke er gravid, vejer livmoderen ca. 70-100 gram og kan ikke mærkes udefra. Når du er gravid og er fremme ved din termin, vil din livmoder veje ca. 1000 gram.

Livmoderens størrelse giver lægerne og jordemødrene en ide om, hvor langt du er henne i graviditeten og om barnet vokser som det skal. I løbet af graviditeten vil de måle livmoderens størrelse, det såkaldte SF-mål. Det bliver som regel målt i centimeter og først fra graviditetens uge 15-16. Læs med herunder hvor vi gennemgår livmoderens udvikling under graviditeten.

 

Livmoderens udvikling fra uge 12-16

I graviditetsugerne 12-16 begynder du at mærke livmoderen, der er blevet for stor til at være i dit bækkenet og derfor rykker op i bughulen. Livmoderen vil kunne mærkes på den nederste del af maven som en blød, glat bold. Det betyder, at også din læge og jordemoder nu kan følge den voksende livmoder. Ved at mærke på din mave udefra ved de forskellige undersøgelser, du skal til gennem graviditeten, kan de mærke om den vokser som den skal – og det giver også et praj om barnet vokser, som det skal.

Livmoderen begynder at trykke på alle organer i dit bækken. Da du fik din menstruation for ca. 16 uger siden, var din livmoder på størrelse med en lille pære, og vejede ca. 70-100 gram. Da du var 10 uger henne i graviditeten, vejede livmoderen ca. 140 gram og i denne uge vejer den ca. 250 gram, og indeholder ca. 250 ml fostervæske. Det går altså stærkt nu.

 

Livmoderens udvikling fra uge 17-25

I graviditetsugerne 17-25 vokser livmoderens SF-mål fra et gennemsnit på 15,5 cm til 23 cm. Fra uge 17 er livmoderen skubbet halvvejs op mellem kønsbenet og navlen, og man kan tydeligt se bulen som befinder sig i den nederste del af maven. Er dette ikke din første fødsel kan livmoderens bule se meget kraftig ud på dette tidspunkt i graviditeten.

Du begynder i denne periode også at mærke sidesting. Det er ikke farligt men kan være ubehageligt. Det er tegn på, at ledbåndene som holder livmoderen giver sig i takt med, at livmoderen konstant vokser. Du vil også mærke en trykkende fornemmelse i kroppen, som er et resultat af livmoderens størrelse. Ved udgangen af uge 25 kan livmoderens størrelse sammenlignes med en fodbold.

 

Livmoderens udvikling fra uge 26-37

I graviditetsugerne 26-37 går det gennemsnitlige SF-mål fra 24-34 cm. I hele det 2. trimester vil livmoderen vokse med ca. 1 cm hver uge, og mod uge 37 vil livmoderen begynde at synke, da barnets hoved trænger længere ned i bækkenet.

 

Livmoderens udvikling fra uge 38-40

Fra uge 38 er din baby klar til fødsel, og mange kvinder opdager, at deres livmoders vækst nu står stille, og at den måske har gjort det de sidste par uger. SF-målet vokser fra ca. 34,5-35,5 cm i disse uger, og pladsen er nu så trang at barnet fylder det meste af livmoderen og ligger godt krøllet sammen.

 

Livmoderen efter fødsel

Efter fødslen (uanset om det er vaginal fødsel eller fødsel ved kejsersnit) kommer efterveerne, som er det man kalder processen hvor livmoderen begynder at trække sig sammen. Livmoderen arbejder sig tilbage, til omtrent samme størrelse som før graviditeten. Når man ammer frigives der samtidig et hormon som sætter gang i livmoderens sammentrækning. Livmoderen trækker sig mest effektivt sammen på en tom blære, og derfor anbefales det at lade vandet ofte efter en fødsel.

Når du skal til 8 ugers undersøgelsen hos din egen læge efter fødslen, vil livmoderen have trukket sig så meget sammen, at den atter kun vejer 70-100 gram. Denne fascinerende proces kan livmoderen fortsætte med at gentage, hvis du vælger at blive gravid igen på et senere tidspunkt.

Det er ikke unormalt at opleve blødning efter fødslen, og det er ofte et resultat af, at livmoderen ikke har trukket sig helt sammen endnu.