Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Urinvejsinfektion hos gravide

urinvejsinfektion eller brlærebetændelse rammer hyppigt gravide

Af reservelæge Signe Marie Kasper

Urinvejsinfektion involverer betændelse i blære, urinledere, nyrer eller alle tre dele samtidig.

Symptomerne på urinvejsinfektion i graviditeten er de samme som ved blærebetændelse eller nyrebækkenbetændelse, men tilstanden kan være symptomfri i graviditeten.

Urinvejsinfektion forekommer hos 10-15 % af gravide. Dette er samme hyppighed som hos ikke-gravide kvinder.

5-10 % af gravide har bakterier i urinen uden symptomer herpå.

Det er vigtigt at få urinvejsinfektion behandlet af hensyn til graviditeten.

 

Symptomer på betændelse i blære, urinledere og nyrer

Typiske symptomer er svien og brænden, når man tisser, samt hyppig tissetrang. I nogle tilfælde får man smerter eller ubehag over blæren (svarende til pubesbjerget).

Hvis man samtidig har feber, og eventuelt flanke- eller mavesmerter, kan det tyde på spredning til nyrerne, såkaldt nyrebækkenbetændelse.

 

Gravide får lettere urinvejsinfektion

Anatomiske forandringer og ændret hormonbalance samt ændret miljø i skeden fører til at gravide har lettere ved at få urinvejsinfektioner end andre.

I takt med at livmoderen vokser kan den delvis afklemme urinlederne så nyrerne tømmes dårligere for urin. Sammen med lidt slappere lukkemuskler i bl.a. urinrøret medfører dette, at gravide oftere oplever, at en ellers simpel blærebetændelse kan blive til nyrebækkenbetændelse.

 

Urinprøve hos læge eller jordemoder

Indledningsvis laver man en urinprøve. Dette gøres også rutinemæssigt i det planlagte svangreforløb ved læge og jordemoder.

Hvis urinprøven er positiv opstarter man antibiotikabehandling og sender urinprøven ind til ’bakteriedyrkning’. Dette er for at sikre, at den pågældende bakterie er følsom for den antibiotika man behandler med.

Det kan også være nødvendigt at tage blodprøver, som hjælper til at stille diagnosen.

 

Behandling af urinvejsinfektion

Behandling med antibiotika virker effektivt. En almindelig kur varer ca. 1 uge og det er vigtigt at indtage alle tabletter i en ordineret behandling, også selvom symptomerne forsvinder undervejs.

Ved svære tilfælde og ved nyrebækkenbetændelse kan det være nødvendigt at være indlagt til behandling, som vil blive givet ind i blodårene.

Urinen bør kontrolleres med en ny urinprøve ved egen læge 1-2 uger efter endt behandling. Hvis symptomerne ikke forsvinder, bliver værre eller kommer igen efter endt behandling skal du igen kontakte din læge.

Hvis man under bakteriedyrkning af urinen finder bakterien GBS, gruppe B streptokokker, skal man behandles med penicillinkur i en uge samt penicillin under selve fødslen. Noter fundet i din vandrejournal, da det er vigtigt at både din egen læge, jordemoderen og fødestedet er klar over at denne type bakterie har været behandlet.

 

Hvad kan du selv gøre

Ved ovenstående symptomer skal du tage kontakt til enten din egen læge eller den akutte modtagelse for gravide, som du som regel er tilknyttet efter uge 16.

 

Komplikationer

Hvis urinvejsinfektion hos gravide ikke behandles kan det føre til for tidlig fødsel, hvilket kan få konsekvenser for fosteret.

 

Kilde:

www.laegehaandbogen.dk

Region Hovedstadens behandlingsinstrukser

Cathrine Nelson-Piercy: Maternal Medicine: Medical Problems in Pregnancy