Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Hvem får tvillinger?

Hvem får tvillinger

Læs hvem får tvillinger – hvem har en større risiko/chance (alt efter hvem man spørger) for at få tvillinger.

Nogle steder i verden, er det dog et mere almindeligt fænomen af få tvillinger end andre steder.

I Nigeria er det hver 22. fødsel, i Danmark hver 82. fødsel og i Japan er det hver 120. fødsel, som resulterer i tvillinger.

Regner vi også fødslerne med, hvor parrene har modtaget hjælp til at opnå graviditeten, er det ca. hver 61. fødsel i Danmark, som er en tvillingefødsel.

Enæggede tvillinger
ALLE kvinder har mulighed for at få enæggede tvillinger. De enæggede tvillinger opstår når et æg bliver befrugtet og kort tid efter deler sig til to identiske halvdele. Børnene der kommer ud af disse æg vil være ens, ligne hinanden på en prik og være enten drenge eller piger.
Chancen for enæggede tvillinger er ens for alle, og det er tilfældigt hvem det sker for. Mange læger beskriver faktisk enæggede tvillinger som en “fejl i naturen”.

Tveæggede tvillinger
Både kvinder og mænd kan have det genetiske anlæg for tveæggede, men det er kun
kvinder, der ’viser’ egenskaben. Mænd kan dog give genet videre til deres døtre – dvs. at tveæggede mandlige tvillinger kan give deres mors genetiske evne til at løsne flere æg under ægløsning videre til deres egne døtre.

Det er typisk det, der er sket i familier, hvor man siger, at ’tvillinger springer en generation over i vores familie’. På trods af det kan man i nogle familier se det ene sæt tvillinger efter det andet i hver eneste generation – og man kan se tveæggede tvillingepar som de eneste i deres familie.

Et enkelt tveægget tvillingepar i en familie er derfor ikke et bevis på, at familien har den arvelige egenskab.

 

De kvinder, som har en forøget risiko/chance for at få tveæggede tvillinger er
  • Kvinder som er over 30 år
  • Kvinder som har født før
  • Kvinder som er i hormonbehandling i forbindelse med barnløshedsbehandling
  • Kvinder som har “tvillinge-gener” i familien. F.eks. hendes mor er tvilling, hun er selv tvilling, hendes mormor er tvilling o.s.v.
  • Meget tyder på at faderer også kan have “tvillinge-gener” og overføre dem til sin datter.