Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Alt om tvillingefødsel

Tvillinger på hænder

En tvillingefødsel er ikke en almindelig fødsel gange to. Udvidelsesperioden er fælles for begge børn, presseperioden og presseveer kommer ved hvert barn og til sidst – efter begge tvillinger er født – en fælles efterbyrdsfase, hvor moderkagen/moderkagerne skal ud.

Sådan foregår tvillingefødsel

Nogle læger anbefaler, at der højst går 30 minutter mellem hver tvillings fødsel for at skåne Tvilling B og lade den udnytte den store passage, A har skabt. Andre læger anbefaler en spontan fødsel af B, også selvom der skulle gå længere tid.
Under hele fødselsforløbet bliver ve-aktiviteten samt begge børns hjertelyde overvåget ved hjælp af elektronisk udstyr for at minimere risikoen for komplikationer. Det er især enæggede tvillinger, som deler moderkage og/eller fosterhinder, der har en øget risiko for at få problemer under fødslen.

Mange enæggede og alle tveæggede tvillinger med hver sin ydre og hver sin indre fosterhinde samt hver sin moderkage kan normalt blive født vaginalt uden de store problemer.

En tvillingefødsel behøver ikke at tage dobbelt så lang tid som en enkeltbarnsfødsel. Fx bliver livmoderhalsen og -munden typisk udslettet hurtigere, når to børn presser på indefra.
En anden stor forskel mellem en enkeltbarnsfødsel og en tvillingefødsel er din tilstand. Som tvillingefødende er du simpelthen mere træt på forhånd af at nære og bære to børn.

Læs mere i Bogen om Tvillinger 0-10 år