Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Slow Living. Lev i laveste gear.

baby, mor, lur, sove, middagslur

Slow cooking, slow juicing, slow mornings – tendensen er, at vi skal til at leve i et lavere gear. Har du mon lagt mærke til Hashtagget #slowliving på de sociale medier? Lige meget hvad, så er konceptet noget, som alle forældre burde tage til overvejelse i en travl hverdag, og ikke mindst i weekenderne.

Slow Living

Du kender sikkert scenariet…: Vækkeuret ringer. Guldklumpen sover. Du skynder dig i bad. Guldklumpen vågner. Shampoo i håret stadig – råber din partner op. Skynder dig at blive færdig. Havregrød på tøjet. Nyt tøj. I er forsinkede. Skynder jer ud af døren, selvom din lille skat måske er ked af det. Afleveringen føltes øv.

Men hvad nu, hvis du/I justerede på nogle vaner og situationer, så morgenen kunne vær mere stille?

Det kunne foregå sådan:

Gå i bad om aftenen. Stil en gryde med havregryn og vand over på komfuret om aftenen inden du går i seng. Læg tøjet frem til både dig selv og til de små.

Om morgenen kan du liste ud af sengen og kog med det samme havregrøden op og anret i tallerken. Væk dine børn/barn roligt, og sæt jer stille sammen i sofaen og put og vågn langsomt, mens havregrøden køler af. Spis i ro og mag. Imens gør din partner sig klar. I bytter, og du kan komme i tøjet/make uppe imens din partner giver tøj på. Læs en bog. Læg et puslespil – altså stille aktiviteter, der ikke får hjernen til at køre på højtryk. Kom stille ud ad døren.

Skru forventningerne ned

Hvorfor føles hverdagen tit så travl og stressende? Et svar kunne være, at vi simpelthen har sat barren for højt, og har alt for høje forventninger til, hvordan vores ideelle hverdagsliv skal være og se ud på.

Vi skal gerne en tur i svømmehallen. En brunch i weekenden. Gymnastikhold en gang om ugen efter institution. Intet rod i huset, og gerne en tom vasketøjskurv. Og så lige en spinningstime, gerne to!

Men hvorfor ikke fokusere på de intime stunder, i stedet for alt det, der skal nåes? Er det virkelig nødvendigt at have (høje) krav og forventninger til hverdagen og weekenden – eller kan det i bund og grund være en udbredt stressfaktor?

“Make it count”

Som Leonardo DiCaprio siger i Titanic – “make each day count”. Det kan være, at det er en kæmpe kliché. Men den er god nok. De små ting i hverdag tæller. Stop op og nyd de gratis glæder, der er ved at have børn og have en familie.

Slow Living er også at værdsætte og være taknemmelig.

De små kys og kram. Hyggestunderne ved at læse en bog – eller 10. Solens stråler i jeres kinder når I går en tur. Finde en flot sten, og tage den med hjem. Stop op, og nyd nuet.

Hver dag tæller – og planerne behøver ikke indebære flere vilde/dyre/populære aktiviteter. Det simple liv kan også være et rigt liv.

Husk, at dit barn også har brug for at koble helt af, og bare være sammen med mor og far. Og få masser af nærvær.

Slow Living er i høj grad nærvær og langsomme tilgange til dagens begivenheder.

Hvordan lever man langsomt?

Hvis du er den praktiske eller løsningsorientede type, så har du sikkert ventet på et SÅDAN gør du… Så det får du her 😉

Sæt jer og tegn sammen.
Sæt noget lækkert musik på – uden at det skal lyde for ‘frelst’, så prøv at sæt noget Johann Bach eller Vivaldi på. Ja, det er klassisk musik, og det er fantastisk at hygge sig til og lade tankerne flyde lidt. Om du er 30 år eller 3 år. Og du har sikkert en musiktjeneste, hvor du nemt kan streame fra.

Gå i køkkenet sammen.
I kan bage boller til weekenden/ugen. Sæt enten junior på køkkenbordet, eller hvis du har en helt lille, så sæt nogle skåle på køkkengulvet og hæld lidt mel/gryn/vand i, og lad dit barn sidde med en ske og rør sammen. Gør det til en sanseoplevelse, i stedet for at have bollerne / kagen / maden som mål. Nyd dit barn, se det blive smurt ind, spilde osv. Husk, at støvsugeren og vaskemaskinen er opfundet.

Læg dig på gulvet og lav nogle yoga øvelser eller balle/maveøvelser. 
Udover 5 sekunders velvære og tjek ved dagens træning, kan jeg nærmest garantere, at der ikke går mange sekunder førend dit barn kommer og deltager på den ene eller den anden måde. Igen – hav ikke yogaen som mål, men nærværet, hyggetiden og fjollerierne i fokus.

Gå ud!
Ud af huset/lejligheden. Dit barn skal ud og have luft og bruge noget energi – også selvom dig og din partner måske tænker ‘ååh vi er ikke udemennesker’. Men det er jeres barn 99.9 % sikkert – og det er jo ikke jeres behov, der kommer i første række mere hver gang, vel? I vil selv mærke en afstressning af at være ude i grønne områder og se jeres barn/børn tumle rundt, hvine af lykke og bruge en masse sanser.

Tag eftermiddagsluren sammen.
Nyd at put sammen med dig barn. Ja, der skal sikkert ordnes et eller andet i hjemmet, men lad det dog være? Læg vasketøjet sammen i aften, støvsug senere. Let it be, let it beee…

Læg mobilen og computeren væk!
Det siger lidt sig selv – dit nærvær med dit barn er umuligt, hvis der er en skærm mellem jer. Og det kan dit barn sagtens mærke.

Grænser er kærlighed

Konflikter med din tumling. Får du allerede tics i øjet?

Dit lille barn har det rigtig godt med faste og trygge rammer. Genkendelighed og forudsigelighed kan redde rigtig mange konflikter og hermed mange optakter til en kedelig sitaution, hvor mor/far mister tålmodigheden og ender med at skælde ud.

Og skæld ud kommer man sjældent rigtig nogle konstruktive veje med, når man har med tumlinge at gøre.

Hvis du vil praktisere Slow Living, så hav nogle klare grænser for dit barn. Konflikterne kan koges ned – hvilket er til glæde og gavn for alle.

Så selvom du vil gøre det så godt og hyggeligt som muligt, så er det ikke sikkert at din tumling fx kan håndtere mange forskellige valg (hvad skal vi have at spise/vil du have ditten eller datten som snack/skal vi læse eller udenfor – fortsæt selv 🙂 ).

Begræns hellere mulighederne, og hav nogle klare, kærlige grænser. Også selvom der kommer en negativ reaktion fra din tumling. Når den reaktion har været der 2 – 100 gange, så er grænsen også blevet klar. 100 gange?? tænker du måske. Ja – det handler om Slow Living ikk?

Brug ikke så mange ord eller forklaringer, men vær tydelig overfor din lille Guldklump.

Hvad gør du for at have en rolig hverdag?

Del dine erfaringer og meget gerne tips og råd her i tråden.

 

Kærlig hilsen
Maja/Redaktør
Marts 2018.
Kilder: Jesper Juul, Lola Jensen og livet

Del