Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Derfor anbefales det at vaske babys bomuldstøj inden brug

Vask dit bomuldstøj inden brug

Bomuld er et rart materiale, der er blødt og giver huden lov til at ånde, desværre er der ofte kemikalierester i det bomuldstøj vi køber.

Økologisk bomuldstøj er mindre problematisk, men der kan stadig være usunde rester fra efterproduktionen.

For selvom selve bomulden er dyrket på økologiske betingelser, behandles meget af tøjet stadig med kemikalier, for ikke at blive beskadiget under transporten.

 

Vask altid tøjet inden brug

Miljøstyrelsen anbefaler at man altid vasker sit nyindkøbte tøj, inden man bruger det.

Det skyldes, at der kan være kemikalierester fra produktionen eller efterbehandlingen.

Meget tøj bliver nemlig behandlet med midler, der skal forhindre at tøjet mugner, krymper eller kryber under transporten fra Fjernøsten, hvor meget af det bliver produceret.

Sådan kan du tjekke legetøjet og babyudstyrets kemi, inden du køber.

 

Kan skade mænds sædkvalitet og kvinders fertilitet

Mange af de kemikalier, der bruges i fremstillingen af bomuldstøjet, mistænkes for at kunne skade mænds sædkvalitet og kvinders evne til at blive gravide.

Nogle stoffer mistænkes endda også for at kunne skade fosteret under graviditeten og medvirke til bryst- eller testikelkræft.

”Vi ser en kæmpe stigning i hormonrelaterede kræftformer, deforme kønsorganer og folk, der har sværere ved at få børn, så det er en alvorlig problematik. Men undersøgelser peger på, at det er de færreste mennesker, der tænker over, at der er kemikalier i det tøj, de køber” Fortæller biolog Lone Mikkelsen, der er kemikaliefaglig medarbejder i Økologisk Råd, til samvirke.dk.

 

Sæt ind på flere fronter

Det er ikke kemikalierne fra et enkelt stykke bomuldstøj, der giver dig kræft, men derimod en samlet påvirkning fra plejeprodukter, tøj, fødevareprodukter, indeklima og andet, der tilsammen bliver problematisk.

”Vi skal prøve at begrænse kemikalierne i vores nærhed og altid vaske de problematiske stoffer ud, så de ikke ender på huden” fortæller Lone Mikkelsen til samvirke.dk.

 

Børn er ekstra forsvarsløse overfor kemikalier

Det er især vigtigt at undgå problematiske kemikalier, når man er gravid eller har børn.

Fostrer og børn i de tidlige år, udvikler stadig deres organer og nervesystem, derfor kan en kemikaliepåvirkning have en langsigtet sundhedsskadelig effekt.

Man kan undgå mange kemikalier ved at købe økologiske, miljø- eller sundhedsmærkede produkter. Men det er ikke altid nok:

”Selvom et par bukser er fremstillet af økologisk bomuld, kan der godt være tilsat bakteriedræbende stoffer til tøjet under fragten for at undgå, at tøjet rådner under en lang sørejse med et containerskib. Så på trods af, at der er brugt økologisk bomuld, kan man ikke være sikker på, hvilke kemikalier der i øvrigt er anvendt i produktionen.” Siger Lone Mikkelsen til samvirke.dk

 

Her er en lille ørehænger fra miljøstyrelsen

 

Hvad gør du for at undgå kemikalier?

Går du op i at købe økologisk tøj eller parfumefri vaskepulver?

Fortæl os hvordan du undgår kemi i dagligdagen.

 

Del