Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Babyfødder er forskellige

babyfødder, skoringen

Babyer er forskellige, og det er deres fødder også. Nogle babyfødder er fra naturens side smalle, mens andre er brede – lige som der også kan være stor forskel på højde af svang og vrist. Det er helt naturligt, og derfor er det vigtigt, at dit barn går i ordentligt fodtøj.

 

Hvad er god pasform?

Det er ikke nok, at sko har ’god pasform’. De skal også passe til dit barns fødder.

Hvornår har en sko en ’god pasform’? Og er en sko med god pasform god for alle fødder?

– ’God pasform’ er egentlig bare et godt og nødvendigt udgangspunkt; men der findes ikke én sko, der fungerer til alle børnefødder. Børns fødder er så forskellige, at det er umuligt at finde én sko, der både kan rumme de smalle og de brede, dem med høj eller lav vrist, forklarer fysioterapeut Sanne Kofod.

Men giver det så mening at tale om ’god pasform’? Det mener Sanne Kofod dog sagtens man kan. For selvom børnefødder er forskellige, er der også mange ligheder, og det er dem, den gode pasform kan tage højde for.

– Når en sko har en såkaldt ’god pasform’ vil det sige, at skoen har en form, der følger føddernes naturlige form. Skoene har en lige inderside, og der er plads til, at tæerne kan sidde i lige forlængelse af fodrodsknoglerne og ikke bliver skubbet ind mod hinanden. Skoene skal sidde til uden at klemme, og der skal være luft omkring tæerne.

 

Ingen svangstøtte

Når man taler om ’god pasform’ er der nogle, der tror, det også betyder, at skoene skal have svangstøtte. Dette er dog ikke helt rigtigt. Små børn er naturligt ’platfodede’, og det skal der ikke gøres noget ved, tværtimod, forklarer Sanne Kofod.

– Små børns fødder er også bløde indeni. De har en fedtpude under svangen, og deres knogler består hovedsageligt af brusk. Deres sener og muskler er ikke færdigudviklede, og alt det til sammen gør, at børnefødder kan have et ’platfodet’ udseende. I takt med at barnet vokser og bruger fødderne, udvikles de muskler og sener, som skal holde barnets fod på plads, og fedtpuden forsvinder. Hvis man giver barnet sko med svangstøtte, vil det forstyrre det naturlige gangmønster. Skoene kan godt have en trædeflade, der følger fodens form, men ikke en decideret svangstøtte.

 

De rigtige sko til dit barn

Selvom man ved, hvad det kræver, for at en sko sidder ordentligt på foden, er det ikke ensbetydende med, at det er nemt at købe de rigtige sko til sit barn, uddyber Sanne Kofod.

– Det er svært at læse sig til, hvilken sko der passer til ens barns fødder, og som forælder kan det også være svært selv at vurdere, når skoene kommer på. Det bedste er at tage i en skobutik, hvor personalet er uddannet i børnesko og -fødder.

 

Tips til pasform

Børnefødder er forskellige og kræver derfor forskelligt fodtøj. For at sikre dig, at skoene sidder ordentligt på barnets fod, er det bedst at få hjælp i en skobutik med uddannet personale. Gør du det selv, skal du være opmærksom på følgende:

  • Der skal kunne være plads til en lillefinger mellem pløs og fodryg.
  • Skoen skal sidde fast på foden, være fleksibel, have justerbar lukning og fast hælkappe.
  • Skoen skal have en ordentlig pasform og den rigtige størrelse.

skoringen, pasform, babyfod