Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

ANNONCE

Prewalkers til baby

skoringen, sko, gribe, prewalker

Prewalkers kort fortalt

Prewalkers er indendørssko til små børn, der er begyndt at rejse sig eller lige er begyndt at gå. Små børns fødder udvikler sig bedst uden sko på, men prewalkers kan være med til at give støtte og at sikre, at barnet ikke så let glider.

Prewalkers er derfor sko, som de små kan bruge, før de begynder at gå. Men har så små og bløde fødder overhovedet brug for ’sko’?

 

Små fødder

Når børn bliver født, består deres knogler hovedsageligt af brusk. Derfor er knoglerne hos de helt små børn meget let formbare. I løbet af de følgende ca. 20 år sker der en gradvis ’forbening’ eller ’ossifikation’ af knoglerne.

– Børns fødder er utroligt bløde. Ikke kun fordi knoglerne består af brusk, men også fordi sener og muskler stadig er meget smidige. Det er helt naturligt og nødvendigt for at barnet kan vokse og udvikle sin fysik, forklarer fysioterapeut Sanne Kofod.

 

Pas på fødderne

Fordi fødderne er så bløde, skal der ikke meget til for at sætte gang i en uheldig udvikling. Derfor er det en god idé at vente så længe som muligt med at give de små sko – og dermed også prewalkers – på, fortæller Sanne Kofod.

– Det kan være svært at vente med at give den lille sko på, for det ser jo sødt ud, men bare tæer er faktisk det bedste for helt små fødder. Hvis det er for koldt, kan man give dem et par skridsikre strømper på. Her skal man dog også være opmærksom.

Strømper eller strømpebukser, der bliver trukket lidt for langt op ad foden eller er blevet for små giver heller ikke tæerne meget plads eller bevægelsesfrihed.

Heldragter kan også være en udfordring. De tager nemlig ikke højde for, at små børn kan have meget forskellige fodlængder. Og hvis heldragten i det hele taget er for lille, kan det også betyde, at der bliver for lidt plads til tæerne.

 

Hvornår bruger man prewalkers?

At små fødder har det bedst, når de ikke er pakket ind, betyder imidlertid ikke, at de slet ikke må have prewalkers på.

– Prewalkers er til de børn, der begynder at rejse sig og helt perfekt, når det ikke rækker med bare tæer eller strømpesokker. Desuden er der også mange institutioner, der gerne vil have, at børnene har indendørs fodtøj på.

 

Hvad skal en prewalker kunne?

Prewalkers er indendørssko, der bedst muligt skal støtte barnet, når det begynder at rejse sig og dernæst tage de første skridt. Langt hen ad vejen skal de kunne det samme som alle andre børnesko, men der er en vigtig forskel ved de fleste prewalkers, som du kan læse mere om i Skoringen Børneunivers.

Sålen på prewalkers er typisk tyndere og blødere end på andre børnesko. Det skyldes, at de små, lige i den fase, hvor de lærer at gå, bruger tæerne ekstra meget. De griber så at sige i gulvet for at holde balancen. Derfor gør en tyk sål det svært, fordi barnet mister fornemmelsen af gulvfladen, forklarer Sanne Kofod.

Udover de ekstra tynde, bløde såler skal prewalkeren dog kunne det samme som alle andre børnesko.

Se det fine udvalg af Skoringens Babysko her.

 

Det skal skoene kunne …

Ifølge Sanne Kofod er der 6 ting, du skal være opmærksom på, når du køber de første sko til dit barn.Skoene skal have en pasform, der passer til dit barns fod. De må ikke klemme, men de må heller ikke sidde for løst på foden. Der skal være plads til en lillefinger mellem pløs og fodryg.

  • Skoene skal købes med 1 cm. voksetillæg.
  • Sålen skal være tynd og blød, så barnet bedre kan fornemme gulvet og dermed lettere holde balancen.
  • Skoene skal have justerbar lukning, så skoene kan tilpasses foden. Til de helt små er snøre bedst.
  • Skoene skal have fast hælkappe, så barnets ankel får støtte.
  • Sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at dit barns fødder kan ånde i skoene. Sko, der er for lukkede, kan resultere i kolde, fugtige fødder og i værste fald fodsvamp.