Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Forældre er under pres

travle forælre

I en ny undersøgelse som fagforbundet DJØF har foretaget blandt sine medlemmer, forklarer hver tredje familie med hjemmeboende børn, at de har svært ved at få arbejdstiderne til at hænge sammen med daginstitutionens åbningstider.

 

Er lukketid også for dig en by i Rusland?

I undersøgelsen fra DJØF er de adspurgte blevet stillet følgende spørgsmål: ”Oplever du, at åbningstiderne (inkl. lukkedage) i dit barns institution er en hindring for, at du kan få en god balance mellem job og privatliv?

Svarene fordeler sig således;

  • I mindre grad: 31 %
  • I nogen grad: 21 %
  • I høj grad: 11 %
  • Slet ikke: 36 %

I at har 966 forældre fra fagforbundet DJØF med børn i daginstitution deltaget i undersøgelsen.

Lars Qvistgaard, formand for DJØF’s overenskomstafdeling forklarer til Søndagsavisen; ”Forældre er under rigtig hårdt pres, fordi de hænger i en klokkestreng mellem arbejdsgiveren og vuggestuens åbningstid.

 

De butiksansatte er hårdt ramt

Ud af landets 2.048 daginstitutioner har blot 11 åbent uden for normal åbningstid, men mange lønmodtagere, arbejdsgivere og selvstændige arbejder om aftenen og i weekenden. Særligt butiksansatte har haft store problemer med at få hverdagen til at nå sammen, efter at lukkeloven blev liberaliseret for et år siden.

Politisk konsulent i HK Handel Peter James Stark udtaler til Søndagsavisen; ”Det har virkelig ramt de butiksansatte hårdt. Daginstitutionerne har de samme åbningstider som for 50 år siden. Men arbejdsmarkedet er gået en helt anden vej og har åbnet for, at vi arbejder på alle tider af døgnet”.

Det er dog ikke kun de butiksansatte, der er ramt. Peter James Stark remser sygeplejersker, hjemmehjælpere, dagplejere og tjenere op som andre eksempler.

 

Deltag i debatten

  • Har du problemer med at få arbejdstider og lukketider i institutionen til at hænge sammen?
  • Hvis du oplever problemer, hvordan får I det så til at hænge sammen?
  • Hvis du hører til gruppen uden problemer, hvad skyldes det så? Udvidet åbningstid i institutionen, deltidsarbejde eller…?

Læs også – Daginstitutioner presser unge familier økonomisk

Kilde: Søndagsavisen, uge 46 – 2013