Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

ANNONCE

Hvor længe må børn sidde foran skærmen?

børn sidder længe foran skærmen

I dag bruger børn smartphones, computer og iPads til alverdens ting. Og selvom vi voksne kan have en del forbehold i forhold til det høje skærmforbrug behøver det ikke være så slemt igen. Børnene er nemlig ikke kan inaktive zombier bag skærmen – de bruger teknologien til leg, læring eller til at hænge ud med vennerne på sociale medier. Derfor dur det ikke at sige til sit barn, at det kun må være på skærmen et bestemt antal timer om dagen. Man kan i omvendt overveje at indføre tidsrum, hvor hverken børn eller voksne har mobiler eller iPads. Det kan være under måltider eller nogle bestemte tidspunkter, hvor familien er samlet om at lave andre ting.

I store familier er der som udgangspunkt forskel på familiemedlemmernes behov for larm, sjov og ballede. Storebror får måske hovedpine og bliver udmattet, hvis lillesøster konstant danser rundt til sangene fra Frozen. Skab rum til alles behov ved at have stillerum i hjemmet eller give lillesøster høretelefoner på. Der er mange fine hovedtelefoner til børn med motiv med for eksempel Hello Kitty, Spiderman eller prinsesse-motiv.

Alternativ til de små

IPad’en er populær blandt de små børn, fordi den er nem at lege med og fyldt med farver og levende billeder. iPad’en fylder desuden i dag den samme rolle for børn som tv’et gjorde tidligere.

Hvis man synes, at ens 3-årige barn beder om iPad’en lidt for ofte, er det en god idé at tilbyde et alternativ. Man kan ikke forvente, at små børn selv finder på andre lege, så her må man som voksen byde ind og hjælpe med at komme i gang med andre aktiviteter.

Brug iPad´en til aktiviteter

Der er masser at leg og læring for børnene, hvis de bliver hjulpet til at bruge telefoner og tablets aktivt, i stedet for kun at ligge på sofaen. Der findes i dag en hav af apps til børn, der opfordrer til fysisk leg og aktiviteter både hjemme og i naturen. Man kan bruge iPad’ens kamera til forskellige lege eller tage skærmen med på tur og læse om de dyr og planter man finder på vejen. Spillet Pokémon Go, hvor man jagter gule væsener i det fri, er en anden oplagt mulighed for at have det sjovt og få rørt sig sammen med sit barn.

Det er også en mulighed at tage iPad’en med i køkkenet og finde opskrifter sammen med sit barn, når man laver aftensmad.