Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Er dit barn 3 år? – Velkommen til legealderen og computerspil

legealderen og computerspil

Alderen mellem 3-6 år kaldes legealderen. Barnet udvikler sin personlighed i samværet med andre børn og går igennem en periode hvor hun er glad og trives godt.

Det er nu ikke længere kun forældrene, der kan forstå de ord, der kommer ud af munden på hende og de ord kan handle om alt mellem himmel og jord – og nogen gange også de ting der ikke findes mellem himmel og jord.

Immunforsvaret bliver bedre og der er ikke længere så mange sygedage. Det skyldes til dels, at de har udviklet immunitet, og dels at den orale fase er overstået, og de ikke længere sutter på alt, inden for rækkevidde.

Dit barn begynder også at hjælpe mere til derhjemme, både fordi hun bliver bedre til det, og fordi det giver hende en følelse af selvstændighed og at være stor.

 

Legealderen og rollespil

Dit barn vil nu kunne bruge uendelige timer i fantasiens verden og skabe den ene leg efter den anden, enten alene eller sammen med andre børn.

Mange af legene er rollespil, hvor børnene gentager situationer og lærer om sociale regler.

Lise-Lotte Hergel skriver i ”Bogen om barnet”:

”Fantasien bruges og udnyttes i stigende grad, og har de mulighederne for det, vil de styrke og udvikle denne side. Det bliver fantastisk for jer at overvære, hvilke lege jeres barn kan være med til at skabe. Og indimellem skræmmende at overhøre deres efterligninger af jeres liv, og hvordan de opfatter tingenes tilstand.

Gennem legen læres også, at der kan være regler, der skal overholdes. Det kan være ved dåseskjul, spil eller boldspil. Det er med til at socialisere barnet at indgå i sådanne lege, for overholder man ikke spillereglerne, så gider de andre ikke have en med længere.”

 

Computer, tablets og playstation

Hvis dit barn ikke allerede er en haj til at håndterer en smartphone, bliver hun det nok snart. For det er en stor del af den moderne hverdag, og i nogle børnehaver har man allerede indført tablets.

Læs mere: Youtube udgiver app til børn

 

Lise-Lotte Hergel giver i ”Bogen om barnet” nogle gode råd til at give dit barn nogle gode vaner:

1) Vær kritisk overfor hvad hun spiller. Der findes heldigvis spil, der er beregnet til børn på helt ned til 6 måneder. De er ret uskyldige, og kan være en hyggelig ting at spille sammen med dig.

2) Sørg for at barnet sidder godt.

3) Lyset skal helst være bagved skærmen, så det ikke reflekteres i skærmen

4) Begræns længden af tid, barnet tilbringer foran skærmen

5) Hvis barnet isolerer sig foran skærmen, så hold en pause og lav aktiviteter, der får barnet mere ud blandt andre børn.

Du kan læse meget mere om dit 3-6 år gamle barn i Lise-Lotte Hergel “Bogen om barnet”.