Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Børneopsparing – hvorfor oprette en/hvorfor ikke?

penge, børneopsparing, mønter

Min-Mave.dk har i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel spurgt vores hjælpsomme Facebookbrugere, om de har oprettet en børneopsparing – vi fik respons fra omkring 250 brugere, og der var en super debat kørende.

Få inspiration, viden og måske et godt råd eller to i denne artikel.

 

Kort og godt

Du må oprette én børneopsparing til dit barn, hvis du ønsker at støtte dit barn økonomisk i fremtiden, og du kan oprette en børneopsparing når dit barn er mellem 0-14 år.

Opsparingen er låst, og den kan udbetales når dit barn er mellem 14 – 21 år. Hvornår den skal udbetales, er noget, du som forælder bestemmer.

Kontoen er låst i 7 år, når den oprettes. Så inden dit barn fylder 14 skal du altså beslutte dig én sidste gang om, hvor længe børneopsparingen skal låses, hvis du fx ønsker at låse den indtil dit barns 21. leveår.

Pengene, man indsætter på en børneopsparing er skattefri.

 

Hvor meget på man indsætte om året?

Der må indsættes maximum 3.000 kr om året på dit barns børneopsparing.

Året følger kalenderåret, dvs at fra 1. januar – 31. december har du mulighed for at indsætte 3.000 kr, og du kan maximum indsætte 36.000 kr. i alt på børneopsparingen.

Renten er relativ god; omkring 1,5-4% om året, og indbetalingen er ikke fradragsbetinget.

Så hvis du læser denne artikel i fx midt december, så kan du akkurat nå at indsætte op til 3.000 kr. for dette år, eller måske nå at oprette en børneopsparing inden årets udløb.

Pernille kommenterer: “Vi har lavet en konto, der er låst til vores søn er 21 år. Der bliver overført 100 kr om måneden – vi startede da han blev født.”

 

Hvorfor vælge at oprette en børneopsparing?

Vi har spurgt vores Facebookbrugere om, hvorfor de har oprettet en børneopsparing.

Sabina nævner: “Jeg har børneopsparinger til begge mine børn. Jeg smider 3.000 kr ind, når der kommer børnepenge i januar.. Herhjemme er vi dog ikke enige om, om de skal låses til de er 18 eller 21 år, så vi ser tiden an.. vi behøver heldigvis ikke at tage stilling til det lige nu.. Jeg vil helst have dem låst til de er 21 år, fordi man er mere fornuftig, og dermed nok bruger pengene fornuftigt🙏🏼  Men jeg kan også se det smarte i, at de er låst til 18 år, for så er der til kørekort, studiebøger, lejlighed osv.”

Zille skriver: “Vi oprettede en konto til hver af vores børn, lige så hurtigt de blev døbt. Alle dåbspengene blev sat ind, og efterfølgende indsætter vi 100 kr. hver måned. Halvdelen af børnenes fødselsdagspenge bliver også sat ind. Indtil videre er pengene låst til de bliver 18, men tror de bliver rykket til 21.”

Tina fortæller, at: “Vi har oprettet en bundet børneopsparing til vores 2-årlige datter. Den er låst til hun er 21. Vi overfører 3.000 en gang årligt. Derudover har hun sin egen konto, hvor vi har sat penge ind fra dåb, fødselsdage osv. Dem bruger vi lidt af, hvis vi køber ting, som har stået på ønskesedlen. Fx betalte hun selv 1/3 del af sin iPad.”.

 

Hvorfor fravælge en børneopsparing?

En del af vores Facebookbrugere har bevidt valgt ikke at oprette en børneopsparing.

Julia skriver: “Nej, vi har bevist ikke oprettet til vores børn. Det har vi fravalgt, da vores børn ikke skal forvente at få en sum penge når de bliver 18/21 år gamle. På denne måde er vi sikre på at de ikke bare klatter dem væk og at Penge er ikke noget man bare får, men noget man arbejder/gør sig fortjent til 😉  Når de en gang bliver så store, så kan vi selv aktivt vælge at give dem økonomisk støtte😉 ”

Hertil svarer Doris: “Man kan bare lad vær med at fortælle dem at de har en”, hvor Julia responderer: “Men det sikrer dig stadigvæk ikke mod, at de kan bruge pengene på en ferie i stedet f.eks. til indskud til en lejlighed😉”

Sara svarer: “Omvendt, så ved man jo ikke om man økonomisk har mulighed for at hjælpe til den tid, men 50kr/100kr imens man har muligheden, giver dem en hjælpende hånd, når de skal starte deres ‘voksen liv'” – hvortil der er 5, der har liket hendes kommentar.
Hvis du vil vide mere, så kontakt din bank og hør nærmere om, hvad de kan tilbyde dig og dit barn.

 

Kilde: mybanker.dk & Min-Mave.dks Facebookside