Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Svinekød droppes af flere børnehaver

svinekød droppes af institutioner

I flere børnehaver må de små kigge langt efter leverpostej, hamburgerryg og frikadeller efter at der er blevet indført forbud mod svinekød.

Der skal ikke forskelsbehandles

EkstraBladet har foretaget en gennemgang af kostpolitikken i flere danske daginstitutioner, og har derigennem fundet frem til at mindst 30 steder ikke serverer svinekød. Derudover er der flere københavnske institutioner, der har valgt udelukkende at servere halalslagtet kød.

Begrundelsen fra institutionernes side er, at de ikke ønsker at forskelsbehandle børnene på grund af religition.

Svinekød er en vigtig del af dansk madkultur

Madsociolog og adjunkt fra Professionshøjskolen Metropol, Jon Fuglsang, mener, at der er forkert af institutionerne at forbyde svinekød, som er en vigtig del af dansk madkultur og det mest spiste herhjemme.

Han mener, at institutionerne burde kunne servere forskellige menuer for børnene, så man er fri for at forbyde visse fødevarer for at tage hensyn. ”Børnene skal jo også selv lære at tage stilling til de her ting”, forklarer han.

Sådan får du dit barn til at spise mere grønt.

Halalslagtet kød, et naturligt hensyn

Nogle institutioner er gået skridtet videre og serverer nu kun halalslagtet kød. Et af dem er Martha Hjemmet på Nørrebro i København, hvor cirka 40 % af børnene har anden etnisk baggrund.

Lederen af Martha Hjemmet, Anna Fisker, udtaler til EkstraBladet; ”Det er en holdningsmæssig beslutning om, at vi har halalslagtet kød, fordi vi har mange børn af anden etnisk baggrund, og vi ser det ikke som nogen begrænsning, mere som et naturligt hensyn”

S: Et misforstået hensyn

Socialdemokraternes socialordfører i Københavns Kommune, Lars Aslan Rasmussen, der i øvrigt selv har muslimsk baggrund kalder den manglende svinekød for et misforstået hensyn. Han siger til EkstraBladet, at han finder det ærgerligt, at der ikke kan serveres forskelligt mad, så der er et tilbud til såvel de, der kun spiser halal og ikke svinekød som til andre børn.

Han siger videre; ”Vi må ikke lade os presse til at afskære det store flertal fra det mad, de normalt får. På denne måde er det de mest ortodokse, der får lov at sætte dagsordenen”

Kilde: EkstraBladet

Deltag i debatten

Hvad mener du om, at nogle institutioner fravælger svinekød?