Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

12 måneder + 1 uge – Hvor leger din tumling?

1-års-fødselsdag, hvad sker der med dit barns udvikling i den kommende tid.

Hvor børn leger afhænger meget af, hvor de får lov.

Det kan anbefales at gøre sit hjem rummeligt overfor leg i stue og køkken-alrum, da nærkontakt med forældre under legen, skaber bedre legebetingelser især for de mindste børn.

Det gør dem også mere trygge, når barnet skal øve at lege selv.

 

Fra spædbarn til tumling

Spædbørn hjælpes ligeså stille i gang med at få øje på ting og sager.

Der skal ikke være for meget legetøj i starten, da det stresser mere end det gavner.

Sommetider ligner barnets pusleplads indgangen til et cirkus, hvilket kan skabe mere uro end nysgerrighed.

Rangler, ”titte-bøh”, putkasser og lignende finder ligeså stille vej ind i barnets univers efterhånden som barnets modenhed og kompetencer gør det muligt.

Læs også: 7 tegn på at din tumling elsker dig

 

Skal vi lege kopileg?

Børn helt op til 2års alderen sætter sjældent leg i gang på eget initiativ. Legen skal istedet inspirereres, og den voksne kan vise barnet hvilke muligheder den har.

Hvis du fx viser dit barn hvordan man sætter to togvogne sammen til en togstamme og siger fut-lyd, så vil man du barnet kopiere og gentage den leg du har vist.

Barnet kopierer, men kan ikke selv komme videre, derfra hvor den voksne slap.

Næste gang udvides legen måske med Zoologisk Have dyr oven på togstammen, og over tid vil du se dit barn udvide legen ud fra den voksnes inspiration, men stadig gå i stå, når den tidligere inspiration løber ud.

 

Hjælp dit barn igang med leg

Det er ikke meningen, at man skal sidde på gulvet og lege med sit barn for altid, men små børn skal inspireres og hjælpes i gang.

Pludselig en dag kan de selv udvide legen uden voksenhjælp.

Inspiration til barnets egen udvidelse af legen, kommer via barnets iagttagelse af omgivelserne.

Derfor er det bare så vigtigt, at børn har legekasserne i fællesrummet, til de ønsker at sidde på eget værelse, hvilket sjældent sker før et godt stykke inde i 0. eller første klasse.

 

Lege selv og med venner

De nul til ca. 3-årige bør have legesager stående i umiddelbar nærhed af forældrene.

Omkring tre til fireårs alderen kan legetøjet flyttes ind på barnets eget værelse, men med retten til at tage det med ind i stue.

Når børn rammer 6års alderen, begynder de første af dem at trives ved at sidde på eget værelse og lege, især hvis der er en kammerat med hjem for at lege eller en søskende med på værelset.

Det kræver ofte et spidset øre fra forældrene, for lige at hjælpe dem hen over deres sædvanlige sammenstød, til de selv er i stand til dette.

 

Store børn

Pludselig har du en ca. 9årig, der elsker at sidde på eget værelse og fordybe sig i sine legesager, tegninger eller lignende.

Men selv da, har de fleste børn et ønske om at døren står åben, så de kan fornemme at resten af familien er i huset og pusler derude.

Inden du ser dig om, er dit barn blevet til en teenager på ca. 13år, som lukker døren til værelset, og først kommer ud som 17årig… Så nyd den barndom, den går så stærkt.

Lær at leve med legesager i køkkenalrum og stue, for det giver bedre mulighed til barnet i udviklingen af dit barns leg, og dermed børn der bare leger bedre.

 

Video: Børnenes rum i familien

 

Få flere gode råd på Lola Jensens hjemmeside