Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

2 år + 7 uger: Sådan snakker du med dit barn om skift

lykkelig barn med familien

Børn oplever gennem hele barndommen at blive udsat for skift og forandringer. Det være sig skift fra vuggestue til børnehave. Fra børnehave til skole.

De kommer til at opleve at blive passet af andre end mor og far og de kommer måske endda til at opleve at mor og far går fra hinanden. Nogle skift registrerer de, andre opdager de ikke engang. Livet er fyldt af forandringer og byder på ændringer af rutiner og mønstre i alle afskygninger. Det er ok – det er sådan det skal være. Alt andet er uundgåeligt.

Hvordan vi tackler disse overgange bliver derimod vigtige parametre for, hvordan vores børn senere hen vil have det med skift generelt. Vi ønsker jo ikke for vores børn, at det er noget, som skal udfordre dem alt for meget – vel? Vi ønsker ikke, at de skal kæmpe hver eneste gang, der opstår noget nyt.

Derfor er der nogle konkrete ting, som du kan være opmærksom på, for at lette disse skift. Måder, hvorpå du kan gøre disse overgange positive og ”sat i kontekst” for barnet.

 

#1 Begynd at tale med dit barn

Som forældre bør I i første omgang være afklarede omkring, hvilket skift, der er forestående. Hvad kommer til at ske, hvordan og hvornår?

Når dette ligger fast, så er det en god idé, at I begynder at tale lidt om det foran eller med barnet – alt afhængig af skiftets tyngde.

Sig f.eks. at I glæder jer til, at farmor kommer på besøg, for hun vil så gerne passe barnet.

Dette skal ikke foregå dagen inden, men måske et par uger i forvejen. Måske vil dit barn reagere ved at sige, at det må farmor ikke, og til dette siger du blot, at det må farmor gerne og at det nok skal blive godt.

Du har god tid til at ”pre-frame” dit barn i løbet af den næste tid.

Dit barn skal have muligheden til at vænne sig til tanken, gøre det til sit eget og derved affinde sig med situationen.

I løbet af den kommende tid bringer du det derfor løbende op igen, enten som små bemærkninger eller hyggelige snakke om, hvordan farmor mon læser historier eller tager ud af bordet mv. – hverdagshændelser, som barnet kan relatere sig til.

Tal altid i positive vendinger og med masser af tiltro og tillid til, at det bliver superhyggeligt.

 

#2 Forandringer er ikke til forhandling

Husk, at omstændighederne ikke er til forhandling – det er derfor, at I som forældre skal være forud. I er de beslutningsdygtige og ansvarsfulde forældre. Begynder I at bøje af og tænke, at det måske var for tidligt etc. så fanger barnet denne usikkerhed og udnytter det.

Ikke at børn er udspekulerede, men børn lærer sig strategier for at undgå eventuelle ubehagelige følelser og konfrontationer. Hold fast og vis, at du er helt rolig og tryg ved situationen, så bliver dit barn det også.

 

#3 Bevar roen

Når dagen oprinder, fastholder I bare jeres ro og afklarethed. Måske bliver barnet urolig i selve situationen, men det er helt ok. Barnet er i gang med at lære adskillelsesprocessens uvilkårlige konsekvens, hvilket kan være ganske angstprovokerende. Det gode er, at børn kommer sig lynhurtigt og tilpasser sig omstændighederne.

Tro på det og gå ikke ind i dit barns negative følelse, for barnet vil hele tiden spejle sig i dig. Du smiler derimod og siger ”ha´ det godt – vi ses senere” og går ud af døren.

Hvis dit barn oplever, at også du er urolig, så forstærker og bekræfter det med det samme frygten for, at det er farligt, dét, som kommer til at ske.

Når du er uden for rækkevidde, kan du give udtryk for dine egne følelser, hvis du f.eks. også oplevede at det var svært at skulle give ”slip” på dit barn.

 

#4 En naturlig del af barndommen

Husk på, at vores børn er kloge. At kunne gå foran og være det gode eksempel er her, vi lærer vores børn de sundeste færdigheder og værdier.

Adskillelse eller skift er ikke farlige parametre, men naturlige processer dit barn skal igennem. Hvis dit barns kærlighedsbeholder er fyldt godt op i det daglige, tager barnet ikke skade af, at blive udfordret og bevæge sig lidt ud af sin komfortzone.

Ovenstående procedurer gør sig gældende i de fleste af de almindelige skift eller forandringer, som dit barn vil møde gennem barndommen. ”Snart skal du i børnehave…” – tal om det i god tid og gør det visuelt tydeligt ved evt. at besøge legepladsen i skolegården ind imellem. I modtager en Au Pair… – tal om, at der kommer en og bor hos jer, der skal være en del af familien, tegn hvordan I tror hun ser ud og vis barnet hvilket værelse, som hun skal bo på etc.. Alt sammen forberedelser, som gør det lettere at forstå den virkelige virkelighed, når den opstår.

En skilsmisse er naturligvis af større kaliber, hvor omstændighederne og kommunikationen ofte er mere intens og konfliktfyldt.

Barnet har dog, uanset hvad, brug for at føle, at I som forældre er dem, som står med ansvaret og derved er i en situation, hvor I kan berolige barnets usikkerhed og frygt.

Det er vigtigt, at I kan fastholde jeres tydelige rammesætning og fælles forståelse for, at ville det bedste for barnet.

At have tydelige rammer og være forberedt på kommende forandringer, skaber ro og tryghed for barnet, hvilket derved, for barnet, bliver lettere at manøvrere i – end konstante forandringer og skift, som barnet ikke vidste ville komme.

Selvfølgelig kan man ikke altid undgå pludselige og uforudsete hændelser, men det vil et trygt barn sagtens kunne håndtere, såfremt du altid beholder voksenkasketten på.

 

IBEN-BANNER