Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

2 år + 33 uger – Badevinger og andre opdriftsmidler kan give dit barn falsk tryghed

badevinger kan give falsk tryghed

Den lille 2-årige dreng, løber i et ubevogtet øjeblik ud fra omklædningen, ind i svømmehallen og hopper i vandet.

Hans erfaring er, at han flyder op igen. Han plejer nemlig at have badevinger på. Men i dag nåede han ikke at få dem på. Og han synker under vandet.

En mand ser det, hopper i bassinet efter ham og hjælper ham op. De når hen til kanten, samtidig med at drengens far kommer ind i hallen og leder efter sin søn.

Alle er chokerede. Det er enhver forælders mareridt.

Denne gang gik det heldigvis godt og både barnet, faren og manden, der hoppede i slap med forskrækkelsen.

 

Men hvad kan vi lære af den episode?

En vigtig pointe er, at drengen meget tydeligt viser, at børn lærer og forholder sig til det, de erfarer. Og drengens erfaring er, at når jeg hopper i vandet, så popper jeg op igen – uden at skulle gøre noget aktivt for det.

Det er bare ikke rigtigt, hvis barnet af en eller anden grund havner i vandet uden badevinger eller andre opdriftsmidler på.

Opdriftsmidler er alle de ting, vi putter på barnet, så det passivt flyder op til overfladen igen. Badevinger, badering, korkbælte osv.

 

Vær opmærksom på brugen

Opdriftsmidler kan være sjove og gode, men de kan også udgøre en falsk tryghed og fratage børn muligheden for at lære, hvordan de egentlig skal agere i vand.

Børn, der lærer at svømme med opdriftsmidler, får ikke den rigtige fornemmelse af position og balance i vandet. Og det husker kroppen. Noget som kan være svært at rette op på senere.

Børn, der lærer at svømme med opdriftsmidler på, vil lære at svømme med hovedet over vandet. De vil forsøge at undgå vand i ansigtet. Det vil ikke alene påvirke deres svømmeegenskaber negativt, men også forhindre følelsen af at være tryg i vandet i alle situationer.

 

Start på den rigtige måde

Leg altid med dit barn i vandet også uden opdriftsmidler på. På den måde lærer dit barn sig selv at kende i vandet.

Et barn, der fra starten lærer om opdrift, position og fremdrift udelukkende ved hjælp af sin egen krop, er meget langt i forhold til svømmeegenskaberne.

Barnet vil udvikle balance, tryghed og forståelse for vand på en helt anden måde, end barnet, der bruger opdriftsmidler. Og i sidste ende betyder det, at barnet har meget lettere ved at lære at svømme.

Et barn der agerer helt naturligt i vandet, har langt bedre forudsætninger for at blive en god svømmer tidligt.

 

Må mit barns slet ikke bruge badevinger eller andre sjove badedyr?

Jo – det er et godt supplement. Men det er mere leg, end det er svømning. Og du skal være klar over, at dit barn lærer og forholder sig til den verden, du giver det mulighed for at udforske.

Dit barn kan lege med opdriftsmidler, men det kan ikke øve få den gode føling med vandet og lære at svømme godt.

 

Gode lege i vand – uden opdriftsmidler

1. Gå, hop og løb i vand – det udfordrer barnets balance og lærer barnet om vandets opdrift.

Lav bobler og sprøjt med vand – det giver barnet tryghed i forhold til at have vand i ansigtet og i og omkring munden.

2. Hop fra kanten ned i vandet –barnet lærer at forholde sig til vandsprøjt og det at komme ned under vandet. Begynd med støtte og slut med at barnet gør det selv.

3. Hop i og svøm op til vandoverfladen – barnet lærer hvordan det svømmer op til vandoverfladen og tilbage til, hvor det kom fra. I starten kan du stå og hjælpe.

4. Flyd i vandet – det giver dit barn mulighed for at slappe af i vandet og få luft, der hvor barnet ikke kan bunde. Det er også en tillidsøvelse at lave flydeøvelser sammen. Den voksne lærer at samarbejde med barnet og vandet på en god måde. Den voksne giver den støtte barnet har brug for. Efterhånden som barnet føler sig sikker og lærer at flyde, mindskes støtten gradvis og i samarbejde med barnet.

5. Små svømmeture uden hjælp – det er her barnet udvikler sin svømning og oplever, at det kan selv. Det er den voksnes ansvar at afpasse afstanden, så barnet selv kan svømme uden hjælp og opdriftsmidler. Vær hele tiden opmærksom på hvornår dit barn har brug for din hjælp.

Læs bloggen af: Louise Klinge Nielsen

 

Se videoen – 2-årig tryg i vandet

Her kan du se en lille video, der viser en god svømmesituation. Den lille pige er næsten 2 år og har svømmet længe. Hun er både tryg i vandet og i relationen med den voksne.

 

Sådan kan alle børn havde det i vandet, hvis de får muligheden og de rigtige betingelser.

God fornøjelse og glade plask!

Ulrika

 

banner