Close
Log Ind Opret Bruger
2 år + 3 uger – Alle børn kan blive glade i vand
facebook pinterest twitter

2 år + 3 uger – Alle børn kan blive glade i vand

Avatar
7 april 2011, 10:17 linetest

uge-51-artikel

Er vand bare noget du og dit barn forbinder med gråd og noget, der skal overstås?

Ja, så er det måske ikke en tur i svømmehallen, I har mest lyst til.

Men selv det mest vandforskrækkede barn kan blive glad og tryg i vand. Dit barn kan sagtens lære glæden ved at være i svømmehallen. Og du kan uden tvivl være den, der skaber ændringen. Det handler nemlig om at give barnet de rigtige forudsætninger.

Er du overvejende positiv og har fokus på dit barns behov i vandet, så vil svømmeturene både udvikle sig positivt i vandet men også bidrage til jeres relation på en helt ny og givende måde.

 

Forstå dit barn

For at forstå det utrygge barn, er det vigtigt at være opmærksom på de følelser, der kan være knyttet til det at være i vand. Forstår du hvad, der kan give barnet meget stærke følelsesreaktioner, kan du meget bedre hjælpe det. Et barn, der stresser i vand, er ikke i stand til selv at kontrollere følelserne. Det har brug for hjælp fra en tryg voksen.

Det er primært tre ting, der påvirker dit barn, når vi taler om forholdet til vand:

 

#1 Følelsen af at være ude af balance

Vandets opdrift påvirker dit barns balance. Det kan være en uvant følelse at føle sig vægtløs, og det kan påvirke dit barn kraftigt. Når dit barns balance er udfordret, kan det ikke slappe af, nyde, samarbejde eller lære nye ting.

 

#2 Vejrtrækningen føles anderledes

Det påvirker dit barns vejrtrækning at være nedsænket i vand. Vandet trykker på kroppen, og det påvirker vejrtrækningen. Under vandet kan dit barn heller ikke trække vejret, og derfor kan det føles ganske utrygt at være i vand, indtil barnet har lært at selv kunne dykke og også ved og føler sig sikker på hvordan det kommer op og får luft igen.

 

#3 Synet bliver svækket

Det er sværere at se under vand. Dit barn er vant til at kunne se alt, hvad der foregår.

Men dit barns evne til at se klart bliver reduceret under vandet. Når dit barns udsyn bliver begrænset og indsnævret, kan det føles utrygt. Dit barn skal vænne sig til, hvordan det kan se og orientere sig, når det er under vand.

 

Sådan reagerer dit barn

Hvis dit barn er utrygt, vil det enten klamre sig til dig eller kanten eller prøve at flygte fra situationen måske vil det skrige eller græde. Det er alt sammen en måde for barnet at prøve at formidle sit behov for støtte eller forsøge at undgå det frygtsomme.

 

Sådan hjælper du dit barn

Du skal selv tage det med ro og give dit barn tid. Med den rigtige tilgang vil dit barn opleve, at du formidler tryghed og tillid. Dit barn vil mærke at du ser dets behov. På den måde bliver det lettere for barnet at slappe af, du vil opleve hvordan det vender sig ud mod aktiviteten og begynder at udforske vandets egenskaber.

Helt konkret skal du fokusere på tre områder, når du skal hjælpe dit barn i vandet;

 

#1 Relationen

Dit barn har et ekstra stort behov for at mærke en tryg og tålmodig voksen, når det er usikkert eller bange. Du skal derfor mærke barnets behov og give det tilpas støtte derefter. Sørg for at dit barn føler en vis form for kontrol over sin situation. Det er for eksempel ok at dit barn bliver i dine arme, indtil det selv er parat til at give slip og prøve mere. Lad ikke andre styre, hvornår dit barn er klar. Invitere til mere og hjælp ved at vække interesse men lad være med at blive skuffet og forvente noget bestemt. Fokuser på lysten og glæden ved at være sammen med dit barn uanset, hvor i processen I er.

 

#2 Miljøet

Sørg for at både det fysiske og psykiske miljø er overskueligt for dit barn. Er jeres vandoplevelser i et stort, koldt rum med meget uro og støj, vil det påvirke dit barn negativt. Sørg for at der er ro og varme omgivelser. Sørg også for, at dit barn har nogle spændende ting at kigge på, røre ved og lege med i vandet.

 

#3 Tid

Dit barn har brug for regelmæssigt at udforske vandet. Og det har brug for tid til at vænne sig til vandet i sit eget tempo. Der sker meget i dit barns liv, så hvis det skal huske vandet og alt det, der blev lært sidste gang i svømmehallen, har det brug for at komme derhen minimum en gang om ugen. Med ro og regelmæssighed kommer den naturlige tryghed og udvikling.

 

Trygge børn er sikre børn

Når dit barn udvikler tryghed i vandet, vil det være en gave resten af livet. Alle børn vil have en relation til vand hele livet, så tryghed i vandet er utrolig vigtigt.

Læs: Foodbloggings blog

 

Trygheden giver også barnet et mere sikkert forhold til vand. Et barn, der er trygt i vand, vil i en uventet situation, have langt bedre forudsætninger for at ikke at blive grebet af panik. Og så længe et barn ikke bliver grebet af panik, kan det handle rationelt.

Den følelse vil følge barnet helt op gennem voksenlivet.

God fornøjelse og glade plask!

Ulrika