Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

2 år + 25 uger – Børn kan svømme før de lærer at gå – sådan lærer du dit barn at svømme.

uge-25-artikel

Børn der er været vant til at svømme, fra de er spæde, beholder evnen til at svømme og begå sig i naturligt vand.

De lærer faktisk at svømme, før de kan gå. Men det er ikke ved de traditionelle svømmemåder vi kender, men ved sin helt egen måde at tage sig frem. Og det er tydeligt, hvor dejligt de synes det er.

Det er en gave, at give sit barn evnen til svømme tidligt og føle sig fri i vandet.

 

Hvad er muligt?

Når du starter svømning med det spæde eller helt lille barn, er det anderledes, end når ældre børn lærer at svømme. Svømning for det helt lille barn foregår nemlig under vandet.

Derfor er tillid, tryghed og samarbejde mellem dig og dit barn helt grundlæggende forudsætninger for, at det kan lykkes.

En af de grundlæggende ting, du skal vide er, at det helt lille barn ikke vil kunne lære at svømme med hovedet over vandet. Den evne udvikles først senere.

Det spæde eller helt lille barn vil kun kunne lære at svømme på maven med hovedet under vandet. Når det skal have luft, vil det enten skulle rotere om på ryggen, læne hovedet bagover og trække vejret eller ved hjælp fra en voksen komme op og få luft.

 

Dit barn kan godt

Ønsker du, at dit barn får mulighed at udvikle evnen til meget tidligt at kunne svømme og føle sig fri i vand, så er det bare med at komme i gang tidligt. Dit barn vil udvikle sig i vand, som det gør på land. Ved at se andre gøre det samme, og ved at få mulighed for at prøve og øve sig.

Dit barn er ikke hæmmet af alle de tanker voksne mennesker kan have omkring vandet.

Derfor er din opgave, at dit barn udvikler sig trygt og naturligt i vandet.

 

De bedste tip – trin for trin

Sådan støtter du bedst dit lille barn, når det skal lære at svømme:

#1 Tryghed og tillid er altafgørende, og det første sted I skal starte. Dit barn vil opleve tryghed og tillid, når det er i vand med fokus på leg og glæde. Gerne sammen med andre børn og voksne. Når dit barn selv dykker ned under vandet, føler det sig tryg og det er tegn på, at dit barn er klar til flere udfordringer.

#2 Øv regelmæssigt. I skal afsted minimum en gang om ugen og gerne mere. Dit barn har brug for meget tid for at kunne lære egne og vandets egenskaber.

#3 Position og balance er vigtige ting at øve. Det kan du for eksempel gøre ved at lade dit barn flyde på ryg og mave og svømme frem liggende på din arm.

#4 Hav små overskuelige opgaver uden pres. Lad dit barn øve små svømmeture ind til kanten. Sørg for fælles fokus og god kommunikation. Skub aldrig dit barn frem – det udvikler ikke dit barns svømning. Lad det selv tage initiativ og tilpas afstanden, så det altid er muligt for dit barn at svømme afstanden selv.

#5 Lær dit barn, at der er forskel på svømmeben og sparkeben. Sparkeben er den bevægelse, som dit barn kan naturligt. Bevægelsen ligner cykling eller løb. Du skal lære dit barn, at svømmeben er lange og let strakte ben, hvor foden er strakt men afslappet. Tag fat om dit barns knæ og lav små hurtige bevægelser med benene lige under vandoverfladen. Sig ”svømme, svømme, svømme”. Vis dit barn, hvad svømmeben er.

#6 Øv rotation med dit barn, så det selv kan vælge at få luft. Når dit barn svømmer på maven, skal du hjælpe det med at overdrive rotationen, så ansigtet bliver fri for vand. På den måde lærer dit barn, hvordan det kan trække vejret, når det svømmer.

 

Dit barn kan lære crawl som 2-­årig

Når dit barn bliver lidt ældre og skal lære konkrete svømmemåder, så begynd med crawl og rygcrawl. Det er de letteste svømmearter.

 

Et barn vil kunne lære crawl fra 2-3 års alderen. Start med at øve bevægelsen under vandet. Kald det eventuelt ”at padle”. Vis dit barn, at det skal trække hænderne skiftevis gennem vandet. Fra hovedet og ned til hoften.

Læs: bloggen fra Allergividen

 

Du er på mange måder dit barns rollemodel – også i vandet. Vis øvelserne, lad barnet øve sig igen og igen og lad det samtidig spejle sig i andre børn. Hvis I har det hyggeligt, og du lader dit barn bestemme tempoet, vil svømmeegenskaberne komme helt naturligt.

Du kan få en idé om, hvordan det kan se ud i den lille video.

God fornøjelse og glade plask!

Ulrika