Danmarks største site for gravide
og småbørnsforældre

Frygter børnehavestart

29.oktober 2020 kl. 10:22
Luk
Medlem siden 03-11-2016
  Online
29-10-2020 10:22
Luk
Medlem siden 03-11-2016
  Online
Godt skrevet
2

I disse dage tænker jeg meget på min søns start i børnehave og nogle dage får jeg overbevist mig selv om at det nok skal gå. Andre dage er jeg fuld af bekymring og bange anelser. Det kunne godt ske at blive en lang smøre, men jeg håber at nogen har lyst til at læse med. Særligt hvis man har haft et barn der har det svært socialt med andre børn.

Vi har den skønneste dreng på nu 2,8 år. Han var en glad og nem baby. Meget fremme i skoene. Kravlede tidligt. Gik tidligt. Talte tidligt og i lange sætninger da han fyldte to. Nem, lattermild og virkelig kvik. Han overraskede f.eks os alle sammen ved at kunne genkende stort set alle bogstaver i alfabetet da han var 18 måneder. Han kom i vuggestue da han var 11 måneder, og til trods for en ret hård indkøring begyndte det hurtigt at gå godt. Det eneste vi gennem tiden har undret os over var at han ikke rigtig så andre børn. Det blev også kommenteret nogle gange i vuggestuen, men der er jo forholdsvist små forventninger til et lille barns behov for socialt samværd med andre børn, og jeg har altid tænkt at det vel nok skulle komme. Over for voksne er han udadvendt, snaksaglig og meget glad for opmærksomhed. 

Omkring 2,3 år blev han ked af at gå i vuggestue. Græd om morgenen og sagde direkte at han ikke ville gå i vuggestue mere. Jeg talte lidt uformelt med pædagogerne om det, men det var slet ikke deres oplevelse at han var ked af at være der. Jeg gav ham kortere dage, og besluttede at bede om et rigtigt trivlselsmøde. Det nåede jeg ikke før telefonen ringene en formiddag. Det var vores søns pædagog som ville tale om hans udvikling og tale med mig om nogle ting ved hans adfærd som de var meget opmærksomme på. 

Det var en RÆDSELSFULD samtale hvor hun punkt for punkt gennemgik en lang liste med ting som de holdte øje med. "Han stritter" sagde hun flere gange. Jeg vil ikke liste alle de ting hun nævnte men nogle af dem var. Søger ikke et fællesskab. Går rundt i sin egen lille bobbel. Vil ikke holde pædagogerne i hånden eller kramme. Skal støttes rigtig meget i interaktioner med andre børn. Har et imponerende ordforråd og sprog generelt, men bruger slet ikke sproget i interaktioner med andre børn. osv osv....

Jeg var chokeret og helt vild ked af det efter samtalen, og det første jeg gjorde var at google Autisme. Den mistanke nager stadig. 

Derefter gik det ned af bakke med hans trivsel i vuggestuen og jeg oplevede et par gange at han virkede meget stresset ved afhentning. Jeg bad om et nyt møde. Pædagogerne ansøgte om hjælp fra PPR (pædagoisk psykologisk rådgivning) Vi lavede lidt om på hans hverdag i vuggestuen. De sørgede for at han hele formiddagen var i en lille gruppe med få børn samt at han fik mere støtte, og så blev han hentet lige efter luren. Det fungerede og han blev igen glad for at gå i vuggestue. Forskellen var virkelig stor! 

Hen over sommeren tog han et kæmpe udviklingsspring, og da han kom tilbage i vuggestuen efter sommerferien var han en dreng med et helt andet overskud. Han er stadig lige udfordret på det sociale, men de andre børn stresser ham ikke, og han er også begyndt at kunne sige fra. I ny og næ viser han også interesse for andre børns lege, men kan slet ikke finde ud af at deltage. Sensommeren og efteråret været supergod, og jeg har afleveret og hentet en meget glad dreng i vuggestuen. Og det er så her vi er nu. 

Mødet med PPR resulterede i at en børnespykolog skal ud og observere udelukkende med henblik på at give pædagogerne nogle redskaber til at hjælpe ham med det sociale. Vi afventer at få at vide hvornår det sker. 

Og nu er der kun tre måneder til børnehavestart. Jeg har i et møde med vuggestuen spurgt til muligheden for børnehaveudsættelse, men det er blevet afvist med en forklaring om at man ikke vurdere på børnehaveparathed. Når et barn er 2 år og 11 måneder er de klar til børnehave var svaret. Når jeg spurgte ind til hvilke kompetencer et barn skal have for at klare sig godt i børnehave nævnes de præcis samme competancer som de siger vores søn ikke har. Der kan ske meget med hans udvikling på tre måneder, men selv pædagogerne vurdere at han vil få brug for meget støtte i overgangen til en større børnegruppe med færre voksne. Planen er vuggestuen skal være med til at overdrage ham til børnehaven så de bliver fuldt opdateret på hans behov, og hvad der har fungeret godt i vuggestuen. 

I mødet med PPR blev jeg af både pædagoger og psykolog rådet til at finde en børnehave med høj fokus på struktur og forudsigelighed i hverdagen samt en god normering. Et fantastisk råd når man i den virkelige verden hverken kan vælge eller vrage. Hos pladsanvisningen ved de endnu ikke om der bliver plads til ham i vores lokalområde hvor institutionene generelt er gode, eller om vi vil ende med tilbud om et plads et andet sted i garantidistriktet, hvor der er flere socialt belastede områder. Jeg bliver bare så harm over sådan en anbefaling, når det slet ikke harmonere med den virkelige verden. 

Jeg ved ikke helt hvad jeg vil med mit opslag. Måske der sidder nogen derude som har været igennem noget lignende. Hvordan gik det i så fald jeres socialt udfordrede barn i børnehaven? Hvad ville i have gjort anderledes? Nogen gode råd? Jeg har tænkt mig at tale med psykologen fra PPR omkring støtte til opstart i børnehave, men vuggestuen har aldrig hørt om at det skulle være muligt. 

Nogen gange har jeg bare lyst til at sige mig job op. Hjemmepasse og glemme alt om samfundets krav og forventninger til en to årigs sociale kompetencer :( 

Anmeld
Svar
MinTicker.dk Ticker
Godt skrevet
2
MinTicker.dk Ticker
29.oktober 2020 kl. 10:55
#1
Luk
Medlem siden 09-02-2019
1 startede debatter
280 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 10:55
Luk
Medlem siden 09-02-2019
1 startede debatter
280 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
1

Vores søn har en del udfordringer - forsinket sprog, motorik, adfærd og kognition og er blevet fulgt af PPR siden han var ca 2-2,5 år (husker ikke præcist). Han fik udsat børnehavestart til han var 3 år 3 mdr. Vi var virkelig bekymrede men det er gået overraskende godt, og han er overordnet glad for sin børnehave og trives overordnet. Der er ekstra ressourcer tilknyttet ham, vi har netværksmøder med PPR, går til forskellige lægeaftaler mv. Så det kræver en del af os som forældre - men for vores søn har det været godt at komme videre, trods vores frygt. 
Børn er ikke ens så du kan måske ikke bruge det til så meget. Men PPR er allerede inde over - sørg for at følge op og presse på så dit barn ikke bliver glemt. Og børn udvikler sig! Det kan godt være der er lidt autisme på spil - men det kan også vise sig på mange måder og jeg kan ikke vide hvad der er bedst for jer. Men hvis du ikke ellers ønsker at gå hjemme, så vil jeg anbefale at give "systemet" en chance for at vise hvad de kan. De kan støtte på mange forskellige måder. Det er top hårdt at få at vide og bagefter måske indse at ens eget barn ikke følger normen. Jeg har grædt så mange gange!!!! Der ER hjælp, og dit barn kan sagtens have det godt, selvom der er bump på vejen.

 

Stort kram! 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
1
29.oktober 2020 kl. 11:19
#2
Luk
Medlem siden 27-01-2017
23 startede debatter
131 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 11:19
Luk
Medlem siden 27-01-2017
23 startede debatter
131 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
2

Har ikke så meget kendskab til den situation. Men vil bare lige skrive til dig at hvor er det fantastisk hvordan du kan beskrive din søn og hvor er han heldig at han har forældre som har så godt et indblik i hans udfordringer <3  og hans ressourcer. 
Alt muligt held og Lykke med børnehavestart 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
2
29.oktober 2020 kl. 11:28
#3
Luk
Medlem siden 15-01-2014
5 startede debatter
18 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 11:28
Luk
Medlem siden 15-01-2014
5 startede debatter
18 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
0

Hej Lene.
Det er jo meget forskelligt fra kommune til kommune, og jeg fornemmer også at det ikke er en integreret instituion din søn går i? 

Da min søn startede i børnehaven (i samme hus som vuggestuen), var de allerede opmærksomme på problematikken, og der blev søgt om støtte i form af en 'inklusionspædagog', som ligesom hjalp ham med overgangen fra vuggestue til børnehave. Pædagogen var der udelukkende for at støtte min søn i de første 3 måneder af børnehaven, og det fungerede rigtig godt. 
Jeg ved ikke om det kan være en mulighed ? 

 

Anmeld
Svar
MinTicker.dk Ticker
Godt skrevet
0
MinTicker.dk Ticker
29.oktober 2020 kl. 13:24
#4
Luk
Medlem siden 03-11-2016
8 startede debatter
256 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 13:24
Luk
Medlem siden 03-11-2016
8 startede debatter
256 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
1

Tusind tak for dit svar anjabanja. Selv om vores børn måske har forskellige udfordringer så hjælper det bestemt at høre fra en som har oplevet at børnehavestart er gået godt trods bange anelser. Det glæder mig at jeres søn har fået den hjælp og støtte som han har brug for, og så er i jo også et bevis for at det ER muligt at få udsat børnehave og få tilknyttet ekstra resourcer. 

Det er nemlig vildt hårdt når ens barn har det svært og skiller sig ud. Jeg har også grædt utallige gange, men nu vil jeg tage arbejdskasketten på og forsøge at finde ud af hvad der er af muligheder for støtte derude. Kram til dig..

Anmeld
Svar
MinTicker.dk Ticker
Godt skrevet
1
MinTicker.dk Ticker
29.oktober 2020 kl. 13:25
#5
Luk
Medlem siden 03-11-2016
8 startede debatter
256 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 13:25
Luk
Medlem siden 03-11-2016
8 startede debatter
256 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
1

Tusind tak carla. Det varmer :-)

Anmeld
Svar
MinTicker.dk Ticker
Godt skrevet
1
MinTicker.dk Ticker
29.oktober 2020 kl. 13:29
#6
Luk
Medlem siden 09-02-2019
1 startede debatter
280 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 13:29
Luk
Medlem siden 09-02-2019
1 startede debatter
280 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
0
LeneXX skrev :

Tusind tak for dit svar anjabanja. Selv om vores børn måske har forskellige udfordringer så hjælper det bestemt at høre fra en som har oplevet at børnehavestart er gået godt trods bange anelser. Det glæder mig at jeres søn har fået den hjælp og støtte som han har brug for, og så er i jo også et bevis for at det ER muligt at få udsat børnehave og få tilknyttet ekstra resourcer. 

Det er nemlig vildt hårdt når ens barn har det svært og skiller sig ud. Jeg har også grædt utallige gange, men nu vil jeg tage arbejdskasketten på og forsøge at finde ud af hvad der er af muligheder for støtte derude. Kram til dig..

Præcis. Og det kan være hårdt og uretfærdigt at man skal have "arbejdskasketten" på - men sådan er det bare. Som forælder er man sit barns talsperson og frontkæmper. Men det kan også med pragmatisme, realistiske briller og lidt held give et godt afkast ift støtte af børnenes udvikling. 
Håber det bedste for jer!

Anmeld
Svar
Godt skrevet
0
29.oktober 2020 kl. 13:33
#7
Luk
Medlem siden 03-11-2016
8 startede debatter
256 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 13:33
Luk
Medlem siden 03-11-2016
8 startede debatter
256 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
0
Tollose skrev :

Hej Lene.
Det er jo meget forskelligt fra kommune til kommune, og jeg fornemmer også at det ikke er en integreret instituion din søn går i? 

Da min søn startede i børnehaven (i samme hus som vuggestuen), var de allerede opmærksomme på problematikken, og der blev søgt om støtte i form af en 'inklusionspædagog', som ligesom hjalp ham med overgangen fra vuggestue til børnehave. Pædagogen var der udelukkende for at støtte min søn i de første 3 måneder af børnehaven, og det fungerede rigtig godt. 
Jeg ved ikke om det kan være en mulighed ? 

 

Hej Tollose,

Jamen hvor lyder det bare fantastisk med en inklusionspædagog til at støtte i overgangen. Det vil jeg helt sikker undersøge nærmere. Tusind tak for det tip.

Må jeg spørge hvilken kommune i bor i og hvor lang tid siden det er? 

Jeg forstår det som noget børnehaven skal søge om?
og ja...han går ikke i en integreret institution og vi ved endnu ikke hvor han bliver tilbudt børnehaveplads henne. Ydermere så flytter vi til december og det gør egentlig ikke situationen nemmere. 

Anmeld
Svar
MinTicker.dk Ticker
Godt skrevet
0
MinTicker.dk Ticker
29.oktober 2020 kl. 14:04
#8
Luk
Medlem siden 02-08-2020
12 startede debatter
137 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 14:04
Luk
Medlem siden 02-08-2020
12 startede debatter
137 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
0

Hej 

jeg er selv vuggestue pædagog og jeg har også oplevet ligende tilfælle. 
i vores kommune har de heldigvis den holdning at det er børnenes trivsel og udvikling der er fokus på og ikke bare barnets alder der er det alt afgørende. 
 

Jeg har selv i samarbejde med forældre og PPR udsat børnehave start for to børn i bare de 3 år jeg har arbejdet som pædagog, i begge tilfælde handlede det om at børnene var kommet ind i rigtig god udviklings periode som virkelig styrkede kompetencer de manglede (den ene var det sprog og den anden sociale kompetencer blandt andre udfordringer børnene havde). Det blev vurderet at man ville kunne forhindre et eventuelt tilbage fald i udvikling og i værste fald at barnet kunne knække helt sammen ved at komme væk fra et optimalt udviklingende miljø, og istedet bliver stillet overfor flere udfordring ved at skulle lære et nyt sted og nye børn og voksne at kende. 
ved godt det deværre ikke er alle kommuner der har den holdning, og at kæmpe mod systemet meget gange er umuligt da de har en systemtænkning der ikke altid kan rumme børn med behov for ekstra støtte. 
hvis der ikke er andre muligheder for at hjælpe dit barn, ville jeg klart undersøge muligheden for en privat børnehave da de nogle gange har flere ressourcer til at kunne rumme børn. 
 

forstår virkelig godt dine frustrationer og håber at dette måske vil give dig mod på at kæmpe videre for dit barn. ❤️

Anmeld
Svar
Godt skrevet
0
29.oktober 2020 kl. 17:33
#9
Luk
Medlem siden 03-11-2016
8 startede debatter
256 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 17:33
Luk
Medlem siden 03-11-2016
8 startede debatter
256 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
0
JMdal skrev :

Hej 

jeg er selv vuggestue pædagog og jeg har også oplevet ligende tilfælle. 
i vores kommune har de heldigvis den holdning at det er børnenes trivsel og udvikling der er fokus på og ikke bare barnets alder der er det alt afgørende. 
 

Jeg har selv i samarbejde med forældre og PPR udsat børnehave start for to børn i bare de 3 år jeg har arbejdet som pædagog, i begge tilfælde handlede det om at børnene var kommet ind i rigtig god udviklings periode som virkelig styrkede kompetencer de manglede (den ene var det sprog og den anden sociale kompetencer blandt andre udfordringer børnene havde). Det blev vurderet at man ville kunne forhindre et eventuelt tilbage fald i udvikling og i værste fald at barnet kunne knække helt sammen ved at komme væk fra et optimalt udviklingende miljø, og istedet bliver stillet overfor flere udfordring ved at skulle lære et nyt sted og nye børn og voksne at kende. 
ved godt det deværre ikke er alle kommuner der har den holdning, og at kæmpe mod systemet meget gange er umuligt da de har en systemtænkning der ikke altid kan rumme børn med behov for ekstra støtte. 
hvis der ikke er andre muligheder for at hjælpe dit barn, ville jeg klart undersøge muligheden for en privat børnehave da de nogle gange har flere ressourcer til at kunne rumme børn. 
 

forstår virkelig godt dine frustrationer og håber at dette måske vil give dig mod på at kæmpe videre for dit barn. ❤️

Hej JMdal,

må jeg spørge hvilken kommune du arbejder i? 
Jeg er ret sikker på at det også benyttes i min kommune. Faktisk var det lederen af vuggestuen som nævnte muligheden ved første trivselsmøde. Men det er som om de har fortrudt at det blev nævnt og ved efterfølgende møder har holdt på at han skal starte når han er 2 år og 11 måneder. De skrev i indstilling til PPR at "det vurderes ikke af pædagogerne på stuen at der skal søges om børnehaveudsættelse". PPR har dog ikke været ude og observere endnu, så jeg går ud fra at de også kommer med anbefaling. Det er ikke fordi jeg målrettet går efter en udsættelse, men jeg vil være sikker på at beslutningen er taget på det rigtige grundlag samt at han får den rigtige støtte hvis han skal videre. 
 

jeg har helt sikkert mod på at kæmpe for at han får den støtte han har brug for, og det hjælper rigtig meget at høre andres erfaringer, så mange tak for dit input. 
Jeg har gennem de sidste måneder været i kontakt med alle private institutioner i en rimelig afstand fra vores bolig og der er desværre ingen der har plads. 
 


 

Anmeld
Svar
MinTicker.dk Ticker
Godt skrevet
0
MinTicker.dk Ticker
29.oktober 2020 kl. 18:36
#10
Luk
Medlem siden 02-08-2020
12 startede debatter
137 skrevne indlæg
  Online
29-10-2020 18:36
Luk
Medlem siden 02-08-2020
12 startede debatter
137 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
0

Jeg arbejder i Struer kommune. 
 

men hvis de er pædagogerne der ikke mener der er grund til udsættelse så, ja så kan jeg meget vel forestille mig (desværre) at beslutningen ikke er taget ud fra barnets bedste. Har selv kollegere der har stået i samme situation som mig med børn de skulle sende i børnehave, men de valgte den anden løsning ud fra at det ville give plads og ro på stuen. Nå man udsætter for vi desværre ikke flere folk eller færre nye børn, så der er desværre også dem der fordi de er pressede vælger noget andet...
 

Håber da at PPr kommer ud så og observere og at finder den bedste løsning 😉 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
0
Not logged in

Anmeld til moderator

Jeg mener, at dette indlæg overtræder Min-Maves regler eller overtræder god skik.

Årsag :
Graviditetsmails
Widget hero
Få Min-Maves daglige mail om din og babys udvikling under graviditeten.*
Indtast terminsdato
eller beregn din terminsdato her.
Widget arrow
Widget arrow
* Hvis du ikke har en Min-Mave profil, laver vi en for dig,
  så du nemt kan ændre din terminsdato.
* Vi behandler dine personlige oplysninger som beskrevet i vores persondatapolitik, som kan læses her.

Debatkategorier

Terminsgrupper
Forældregrupper
Generelle debatter
Ønsker graviditet
Fertilitetsbehandling
Gravid
Fødslen
Baby (0-12 mån)
Børn (1+ år)
Familie
At miste
De kreative forældre
Babysitting
Køb og salg
Debatter opdelt efter landsdele
Om Min-mave

Nyeste blogindlæg

Nyeste artikler

 

5 nyttige råd: Nytårsaften med baby

Nytårsaften kommer med traditioner, fest, farver og fyrværkeri. Men hvad gør man pludselig når man står med sit første barn og skal fejre nytår og hvordan skal man forholde sig? Vi har samlet nogle gode råd til hvordan I måske kan gøre det nemmere for jeres lille nye baby, at gå nytårsaften i møde. Læs mere

ANNONCE
 

Klatretårne forbedrer motorikken hos børn

Et klatretårn kan være et enkelt og effektiv køb, der kan bidrage til forbedring af dit barns motoriske evner og stimulere dets motorik. Læs mere

ANNONCE
 

Giv legen frit spil med det perfekte legetårn

Som forældre kan det være svært at få børnene ud og lege i haven, da mange børn i dag bruger flere timer foran en telefon, tablet eller en computerskærm. Et legetårn med en gynge til haven, kan være det perfekte værn til at få dit eller dine børn ud og lege i jeres have. Læs mere

 

Jul på Min-Mave.dk

Julen nærmere sig med hastige skridt og måske har julestressen allerede meldt sin ankomst i det lille hjem. Her på Min-Mave spreder vi intet andet end jule hyggemed fede præmier som du kan finde, sjove juleaktiviteter og de bedste juleopskrifter til gravide og babyer. Hver søndag i hele julen udlodder vi fede præmier til én heldig vinder og man deltager ved at følge med i vores breve. Læs mere

 
ANNONCE
 

En huskeliste til de kommende forældre

Hvad skal du få købe til din kommende baby? Hvad skal vi nå inden fødslen? Vi har lavet en guide som hjælper nye kommende forældre i månederne inden fødslen Læs mere

Nyeste blogindlæg

 

Nyeste artikler

 

5 nyttige råd: Nytårsaften med baby

Nytårsaften kommer med traditioner, fest, farver og fyrværkeri. Men hvad gør man pludselig når man står med sit første barn og skal fejre nytår og hvordan skal man forholde sig? Vi har samlet nogle gode råd til hvordan I måske kan gøre det nemmere for jeres lille nye baby, at gå nytårsaften i møde. Læs mere

ANNONCE
 

Klatretårne forbedrer motorikken hos børn

Et klatretårn kan være et enkelt og effektiv køb, der kan bidrage til forbedring af dit barns motoriske evner og stimulere dets motorik. Læs mere

ANNONCE
 

Giv legen frit spil med det perfekte legetårn

Som forældre kan det være svært at få børnene ud og lege i haven, da mange børn i dag bruger flere timer foran en telefon, tablet eller en computerskærm. Et legetårn med en gynge til haven, kan være det perfekte værn til at få dit eller dine børn ud og lege i jeres have. Læs mere

 

Jul på Min-Mave.dk

Julen nærmere sig med hastige skridt og måske har julestressen allerede meldt sin ankomst i det lille hjem. Her på Min-Mave spreder vi intet andet end jule hyggemed fede præmier som du kan finde, sjove juleaktiviteter og de bedste juleopskrifter til gravide og babyer. Hver søndag i hele julen udlodder vi fede præmier til én heldig vinder og man deltager ved at følge med i vores breve. Læs mere

 
ANNONCE
 

En huskeliste til de kommende forældre

Hvad skal du få købe til din kommende baby? Hvad skal vi nå inden fødslen? Vi har lavet en guide som hjælper nye kommende forældre i månederne inden fødslen Læs mere