Danmarks største site for gravide
og småbørnsforældre

At sætte grænser og at opdrage.....

11.juni 2019 kl. 00:27
Luk
Medlem siden 29-12-2018
  Online
11-06-2019 00:27
Luk
Medlem siden 29-12-2018
  Online
Godt skrevet
1

Hej d'damer,

Jeg havde en samtale som nok blev til en diskussion med en veninde i går og har tænkt over det siden..... Så nu synes jeg det kunne være sjovt at høre jeres holdninger...... 

Jeg går personligt ind for en meget fri og løs opdragelse hvor alt bliver i talesat og intet bliver forkertgjort. Jeg leger også rigtig meget og mit barn må gerne afbryde mig imens jeg snakker med en voksen. Derudover tror jeg ikke på irettesættelse men guider istedet til et alternativ. 

Nogle gange kan jeg godt få nok, hvis jeg er meget træt eller stresset, så siger jeg fx hold nu op! Eller kom så! Eller kommer til at gøre noget som jeg fortryder igen fx netop en irettesættelse eller ubetænksomhed fordi jeg lige i farten tænker det er lettest fx at man skal sidde i sin klapvogn imod sin vilje fordi vi skal gå ved en stor vej og har travl eller hvad det lige kan være. Når det sker, og det er heldigvis ikke så tit får jeg ekstrem dårlig samvittighed bagefter. Min veninde synes helt klart det er noget pjat som hun siger. Hun skælder generelt ikke ud, men hun er mere irettesættende og mere opdragende end jeg er. Fx vil hun ikke afbrydes af sin mindste (2 år) og slet ikke den store (5 år) og siger også ærligt at hun hader at lege. Hun har mange flere regler end jeg har og generelt synes jeg hun kontrollerer sine børns liv mere. 

Fx skal de sidde ved bordet og spise. De skal have jakke på hvis hun vil have det. Sådan nogle ting.... Og hun bestemmer også lidt over hvor meget den store skal spise og drikke.... 

Jeg siger ikke at hun gør det forkert og jeg siger heller ikke at jeg selv gør det rigtigt..... 🤷‍♀️ Jeg er bare blevet nysgerrig på emnet og på hvad I andre gør..... Håber I vil dele 👀

 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
1
11.juni 2019 kl. 01:06
#1
Luk
Medlem siden 19-05-2019
18 startede debatter
535 skrevne indlæg
  Online
11-06-2019 01:06
Luk
Medlem siden 19-05-2019
18 startede debatter
535 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
46

Jeg må nok sige at jeg hælder mest til din venindes opdragelse 😊 Men alt med måde. Børn skal selvfølgelig ses, høres og bekræftes, men synes ikke de skal have lov til at afbryde som de lyster midt i en voksen samtale. Mine børn er verdens navle for mig, men de skal også lære at have tålmodighed, og at de ikke altid kan være i centrum hele tiden. Både af hensyn til dem selv senere i livet, og andre omkring dem.

Min datter på 5 år skal også sidde sammen med os andre ved bordet. Hun skal også selv bære sin tallerken ud, og sige pænt tak for mad. Samme regler gælder jo også i børnehaven. Der kan de ikke have 20 børn rendende rundt med mad alle vegne. Dermed ikke sagt at vi herhjemme ikke kan have enkelte dage i ny og næ, hvor vi spiser i sofaen, imens der kører en god disney tegnefilm i flimmerkassen. De dage skal der også være plads til. Men det er efter min mening sundt at lære at være en del af fællesskabet, og lære ordentlige bordmanerer.

Tøj og overtøj er også mig der bestemmer. Jeg giver somregel min datter nogle valgmuligheder, men det er i sidste ende mig der har den endelige afgørelse. Ellers rendte hun gerne rundt i sandaler og underbukser om vinteren, og store tylkjoler om sommeren. Det ville ikke være super praktisk, eller hensigtsmæssigt.

Børn er ikke i stand til at navigere selv imellem hvad der er rigtigt/forkert. Det er vores opgave som forældre, så børnene lærer at kunne begå sig blandt andre i samfundet 😊 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
46
11.juni 2019 kl. 06:04
#2
Luk
Medlem siden 28-10-2018
14 startede debatter
1009 skrevne indlæg
  Online
11-06-2019 06:04
Luk
Medlem siden 28-10-2018
14 startede debatter
1009 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
10

Du skal da ikke have dårlig samvittighed over at opdrage. Hvis det er mest sikkert at barnet er i en klapvogn ved en stor vej, så skal barnet da sidde i sin klapvogn.

Andre synes ikke det er super rart st blive afbrudt af børn, så jeg har lært mine børn at man venter og ikke bryder ind. Jeg hader også selv når andre børn gør det og får lov til det.

Et mindre barn ved heller ikke hvad der er passende tøj. Har har da altid bestemt mht jakke indtil mine kom i syoregruppwn i børnehaven og selv skal kunne mærke efter. 

Et nej eller noget man opdrager på er jo ikke ondt ment heller. Man viser barnet hvad der er acceptabel adfærd og uacceptabel adfærd. Personligt synes jeg at det er vigtig at kunne sige nej som forældre.

Anmeld
Svar
Godt skrevet
10
11.juni 2019 kl. 06:22
#3
Luk
Medlem siden 28-10-2018
14 startede debatter
1009 skrevne indlæg
  Online
11-06-2019 06:22
Luk
Medlem siden 28-10-2018
14 startede debatter
1009 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
5

.. og det er fint at italesætte ... men der er jo adfærd som ikke er hensigtsmæssig. Hvis man afleder en unge der er ved sat tage en andens legetøj forstår barnet jo ikke at det er forkert at tage en andens legetøj. Min erfaring er at man får forvirrede unger hvis de ikke kender den bane de skal spille på. 

Vi er ikke strenge herhjemme mht st børnene bliver siddende under hele middagen. Men vi starter sammen, og der siges tak for mad og bæres ud fra bordet. 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
5
11.juni 2019 kl. 06:50
#4
Luk
Medlem siden 16-06-2011
2 startede debatter
28 skrevne indlæg
  Online
11-06-2019 06:50
Luk
Medlem siden 16-06-2011
2 startede debatter
28 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
34

Min erfaring som børnehavepædagog er, at opdragelse er meget individuel fra barn til barn. Nogle har brug for meget tydelige og klare rammer, mens andre børn godt kan navigere i en meget "blød" opdragelsesform. Intet er mere rigtig end det andet, for man er nødt til at tage udgangspunkt i barnets behov. Selvom barnet har brug for tydelige og klare rammer, kan dette sagtens gøres kærligt: "ja, du vil gerne lege med biler. Det skal vi også, når vi lige har spist mad/vasket hænder/ect". En "blød" opdragelse med massere af forklaringer og følelsessnak kan også være god, men kan også hurtigt kamme over, hvis barnet bliver fyldt af alt for lange forklaringer. 

Børn har brug for, at det er den voksne der har lederskabet. Det giver barnet tryghed - også selvom barnet reagere ved at blive vred og ked. Hvis vi voksne ikke kan lide, når vores børn kede, triste eller vrede, lærer vi dem også at de følelser er forkerte. Det er derfor sundt at barnet får mulighed for, at blive vred over, at mor siger nej til noget, som barnet rigtig gerne vil og at mor formår at rumme den vrede følelse, uden at blive sur, aflede mm. Hun skal "bare" stå fast ved sin beslutning, anerkende barnets følelser og give en krammer. (det er røv hårdt, men giver point i sidste ende). 

Børn ved hvad de vil, men de voksne ved hvad de har brug for. Fx barnet vil have den tynde sommerjakke på en vinter morgen fordi den er flot, men vi voksne ved, at det er for koldt. Vi kan kortvarig prøve at lade barnet gå ud i kulden med sommerjakken, for at mærke efter på egen krop, men i sidste ende er det den voksnes ansvar at barnet er klædt ordentlig på.

Summa summarum: kig på dit barn, har det den adfærd du ønsker barnet har om 5 år? Hvis ikke, skal man nok kigge lidt på sin måde at opdrage på. Dit eksempel med at afbryde, er det også ok når barnet er 12 år? Det er nu vi lærer børnene de grundliggende normer og værdier, så det er vigtigt at tænke fremad og blive enig med sig selv om, hvad man ønsker at give sit barn med videre i livet. Og ja - her er ingen af os ens eller enige😅

Anmeld
Svar
Godt skrevet
34
11.juni 2019 kl. 07:06
#5
Luk
Medlem siden 26-12-2009
64 startede debatter
2826 skrevne indlæg
  Online
11-06-2019 07:06
Luk
Medlem siden 26-12-2009
64 startede debatter
2826 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
3

Man skal helt sikkert sætte grænser og opdrage, det andet bider end i tøven senere hen. 

Børn skal lære at det er den voksne der bestemmer og når den voksne siger noget er det ikke til debat, ellers får de også et problem når de starter i skole, desværre er der mange der ikke formår at sætte grænser fra deres børn og frasiger sig et hvert ansvar. 

Selvfølgelig er det den voksne der bestemmer om barnet skal have jakke på, barnet er ret gammelt før det er i stand til at stoppe op og mærke efter om det fryser 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
3

Slettet bruger

11.juni 2019 kl. 07:07
#6
Slettet bruger
11-06-2019 07:07
Godt skrevet
2

Vi er nok en blanding af jer to. Jeg vil også helst italesætte og undgå at sige, at noget er forkert (vi fokuserer på, hvad barnet skulle have gjort i stedet for), men jeg bestemmer helt sikkert, hvad barnet skal have på af tøj, og vores SKAL sidde ved bordet og spise. Der er bare nogle ting, som børn (i vores tilfælde en tre-årig) ikke kan eller skal bestemme.

Anmeld
Svar
Godt skrevet
2

Slettet bruger

11.juni 2019 kl. 07:23
#7
Slettet bruger
11-06-2019 07:23
Godt skrevet
8

Jeg vil heller ikke afbrydes - det er respektløst, synes jeg, og alle skal lære at vente til det bliver deres tur. Her sidder man ved bordet, med benene ind under bordet og spiser. Man tager tallerkenen ud, når man har sagt tak for mad. Man smager på al mad i stedet for kun at spise den ene ting på tallerkenen, man elsker. Man går pænt ved den store vej, man tager sko og jakke på, når de voksne siger, at det er for koldt til sandaler og bare arme. Man står, går og hopper ikke i møblerne. Man bliver i sin seng, når man er blevet puttet, med mindre man skal på toilet, man behandler sine ting pænt osv. osv. Det er dét der virker bedst for os. Vores børn er ikke i tvivl lm at nej er nej, og vi har to glade, trygge børn i trivsel. Hvordan det ville være uden de regler vi har, ved vi jo af gode grunde ikke. 

Børnene får dog også friheder. Min store pige bestemmer selv hvilket tøj hun vil have på - så længe det er varmt nok. Hun kan nedlægge veto, når der indkøbes tøj. Eneste krav er at det er inden for budget og passer hende. Hun bestemmer selv om hun vil i kar- eller brusebad, hun vælger selv sit fredagsslik, hun er tit med til at vælge hvad vi skal have at spise og sådan. Hendes værelse er hendes frirum, og hun bestemmer suverænt, ol lillesøster må komme ind, og om hun må låne af legetøjet. Hun bestemmer selv over madpakken - så længe der ikke er slik med. 

Den lille på 18 måneder spiser og drikker eksempelvis 99% selv og det sviner ad H til, men hun har en fest og har stor madglæde. 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
8
11.juni 2019 kl. 08:26
#8
Luk
Medlem siden 29-01-2016
10 startede debatter
197 skrevne indlæg
  Online
11-06-2019 08:26
Luk
Medlem siden 29-01-2016
10 startede debatter
197 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
13

Jeg ser det som mit ansvar at forberede min datter på det samfund hun skal ud i og lærer hende at navigere i det. I dét samfund er der brug for at hun kan acceptere at det ofte er andre der bestemmer rammerne uden at hun bliver frustreret. Og i dét samfund vil andre blive irriterede (og med rette), hvis hun afbryder deres samtaler. For nu at bruge dit eget eksempel, så får min datter bestemt heller ikke lov til at afbryde samtaler med andre men til gengæld synes jeg hun skal respekteres som jeg respektere andre. Så når jeg er færdig med samtalen, er det mit ansvar at gå til hende og spørge, hvad hun ville. 

Jeg synes bestemt sagtens jeg kan sætte grænser og stadig se og høre mit barn. Men i min optik er det SÅ vigtigt at min pige lærer at behovsudsætte for at kunne fungere blandt andre mennesker. Det er synd hvis jeg sender mit barn ud i verden med en forventning om at hun bliver taget hensyn til og prioriteret af alle andre, for det gør hun jo ikke 🤷🏼‍♀️

Dog har jeg det stramt med forældre der skælder ud, råber eller er nedsættende når de sætter grænser. Især hvis det er i offentlighed da jeg synes det ydmyger barnet unødigt og jeg ville ikke selv være motiveret til at respektere en grænse, hvis jeg blev ydmyget samtidig. 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
13
11.juni 2019 kl. 08:39
#9
Luk
Medlem siden 30-01-2015
18 startede debatter
235 skrevne indlæg
  Online
11-06-2019 08:39
Luk
Medlem siden 30-01-2015
18 startede debatter
235 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
3

Jeg er nok lidt gammeldags ( med nogle ting) . Herhjemme må man gerne hoppe i sofaen og sågår spise en bolle der krummer 😉 men jeg lærer min datter , at der er andre regler hos andre . Mht at afbryde , det syntes jeg er dårlig stil at lade børn gøre . Selvom de ikke kan behovudsætte som os , så skal de lærer at tage hensyn. Det kan tage år. Dertil betyder det også at jeg er lydhør og nærværende i samtalen med barnet . Jeg går ind for kæft,trit og retning i moderne forstand . Kæft: jeg bruger mine ord til at vejlede og guide barnet , trit: jeg følger barnets udvikling og kognitive forståelse i min opdragelse , retning: jeg leder og viser vej som den autoritet jeg trods alt er som forældre . Det tror jeg på giver mit barn tryghed, fordi jeg tager styringen . Dermed ikke sagt at mit barn ikke har valg , men valgene er små og overskuelige ift alder. Jeg går ikke ind for at råbe , somregel er en fast tone og et tydeligt kropssprog nok 😉 og selvfølgelig har vi haft ture i rema1000 hvor hun har skabt sig o.s.v ... Det tror jeg man skal igennem .. og vi gør tusind ting forkert og tusind ting rigtigt ... sådan er det 

Anmeld
Svar
Godt skrevet
3
11.juni 2019 kl. 09:20
#10
Luk
Medlem siden 14-11-2016
1 startede debatter
1072 skrevne indlæg
  Online
11-06-2019 09:20
Luk
Medlem siden 14-11-2016
1 startede debatter
1072 skrevne indlæg
  Online
Godt skrevet
20

Shiiiit jeg er gammeldags kan jeg læse 🤣 I vores hjem, er det min mand og jeg der bestemmer. Vi spiser ved bordet, siger tak for mad, og når man forlader bordet er måltidet slut. Man går/står/hopper selvfølgelig ikke i møblerne, og det er som udgangspunkt børnene der leger - ikke de voksne. 

Jeg fortæller altid min datter når hun gør noget jeg ikke vil have, nogle gange forklarer jeg hvorfor, og andre gange er det “fordi jeg siger det”, for det er mig der er den voksne og bestemmer. Jeg forsøger at undgå at råbe af mine børn - og min mand - men det hænder at det smutter. 

Jeg roser og samtaler meget med mit barn, men går helt klart ind for klare linjer og basal dannelse. 

Anmeld
Svar
Pige 8/12 2016 Dreng 20/9 2018
Godt skrevet
20
Pige 8/12 2016 Dreng 20/9 2018
Not logged in

Anmeld til moderator

Jeg mener, at dette indlæg overtræder Min-Maves regler eller overtræder god skik.

Årsag :
Graviditetsmails
Widget hero
Få Min-Maves daglige mail om din og babys udvikling under graviditeten.*
Indtast terminsdato
eller beregn din terminsdato her.
Widget arrow
Widget arrow
* Hvis du ikke har en Min-Mave profil, laver vi en for dig,
  så du nemt kan ændre din terminsdato.
* Vi behandler dine personlige oplysninger som beskrevet i vores persondatapolitik, som kan læses her.

Debatkategorier

Terminsgrupper
Forældregrupper
Generelle debatter
Ønsker graviditet
Fertilitetsbehandling
Gravid
Fødslen
Baby (0-12 mån)
Børn (1+ år)
Familie
At miste
De kreative forældre
Babysitting
Køb og salg
Debatter opdelt efter landsdele
Om Min-mave

Nyeste blogindlæg

Nyeste artikler

 

Gratis mini-kursus til dig, som vil opnå et varigt vægttab under barsel

På Maria Diors mini-kursus lærer du helt konkret, hvordan du skaber de bedste og korrekte rammer for dig selv, hvordan du undgår yoyo-vægten og de ekstra irriterende kilo, som sætter generer dig i hverdagen. Dette kursus handler om, at give dig de helt korrekte redskaber til, at du kan gøre dit bedste for at opnå et varigt vægttab under barsel når du lige har født, men måske ikke har så meget overskud. Læs mere

ANNONCE
 

Klinik for de ufrivillig barnløse - Freya Fertility

Her skal I møde klinikkens ejer og stifter, Tina Snebang-Storgaard, der åbnede klinikken tidligere på året. Tina har et langt CV indenfor gynækologi og obstetrik og har været ansat på både private klinikker og i det offentlige. Det der driver Tina er ønsket om at give ufrivillige barnløse den største og mest unikke gave i verden, nemlig at blive forældre Læs mere

ANNONCE
 

Gaver og forkælelse til den gravide

Forkæl din gravide kone, kæreste, datter, søster eller veninde med en skønne uskadelige produkter der forsøder de næste 9 måneder. Lets celebrate the baby buump!   Læs mere

 

Bekymringer og angst omkring Corona hos gravide - Få lægens råd her

De seneste måneder har hverdagen for de fleste ændret sig markant. Det gælder også gravide, fødende samt forældre på barsel. For mange gravide giver situationen anledning til bekymring og måske endda angst, og en lang række spørgsmål rejser sig. I denne artikel sætter jeg fokus på det at være gravid i en coronatid og forsøger at svare på nogle af de spørgsmål, der rejser sig. Samtidig vil jeg give dig nogle ideer til, hvad du selv kan gøre for at dæmpe angst og bekymringer og tage dig kærligt af dig selv og dit lille barn i maven. Læs mere

ANNONCE
 

Har din baby svært ved at falde til ro?

Mange babyer har svært ved at falde til ro, når de møder verden uden for mors trygge mave. Sanserne er pludselig i brug, og lydene og indtrykkene er mange. Derfor har mange børn også svært ved at finde ro og falde i søvn. En slyngevugge er mange forældres redning. Læs mere

ANNONCE
 

Naturebaby - Når alle skal have råd til 100% økologi

Jeg har længe været på udkig efter en forretning, hvor jeg ved, at uanset hvad jeg putter i kurven, så er sikkerheden og kvaliteten 100% i fokus. Jeg har langt om længe fundet Naturebaby Læs mere

Nyeste blogindlæg

 

Nyeste artikler

 

Gratis mini-kursus til dig, som vil opnå et varigt vægttab under barsel

På Maria Diors mini-kursus lærer du helt konkret, hvordan du skaber de bedste og korrekte rammer for dig selv, hvordan du undgår yoyo-vægten og de ekstra irriterende kilo, som sætter generer dig i hverdagen. Dette kursus handler om, at give dig de helt korrekte redskaber til, at du kan gøre dit bedste for at opnå et varigt vægttab under barsel når du lige har født, men måske ikke har så meget overskud. Læs mere

ANNONCE
 

Klinik for de ufrivillig barnløse - Freya Fertility

Her skal I møde klinikkens ejer og stifter, Tina Snebang-Storgaard, der åbnede klinikken tidligere på året. Tina har et langt CV indenfor gynækologi og obstetrik og har været ansat på både private klinikker og i det offentlige. Det der driver Tina er ønsket om at give ufrivillige barnløse den største og mest unikke gave i verden, nemlig at blive forældre Læs mere

ANNONCE
 

Gaver og forkælelse til den gravide

Forkæl din gravide kone, kæreste, datter, søster eller veninde med en skønne uskadelige produkter der forsøder de næste 9 måneder. Lets celebrate the baby buump!   Læs mere

 

Bekymringer og angst omkring Corona hos gravide - Få lægens råd her

De seneste måneder har hverdagen for de fleste ændret sig markant. Det gælder også gravide, fødende samt forældre på barsel. For mange gravide giver situationen anledning til bekymring og måske endda angst, og en lang række spørgsmål rejser sig. I denne artikel sætter jeg fokus på det at være gravid i en coronatid og forsøger at svare på nogle af de spørgsmål, der rejser sig. Samtidig vil jeg give dig nogle ideer til, hvad du selv kan gøre for at dæmpe angst og bekymringer og tage dig kærligt af dig selv og dit lille barn i maven. Læs mere

ANNONCE
 

Har din baby svært ved at falde til ro?

Mange babyer har svært ved at falde til ro, når de møder verden uden for mors trygge mave. Sanserne er pludselig i brug, og lydene og indtrykkene er mange. Derfor har mange børn også svært ved at finde ro og falde i søvn. En slyngevugge er mange forældres redning. Læs mere

ANNONCE
 

Naturebaby - Når alle skal have råd til 100% økologi

Jeg har længe været på udkig efter en forretning, hvor jeg ved, at uanset hvad jeg putter i kurven, så er sikkerheden og kvaliteten 100% i fokus. Jeg har langt om længe fundet Naturebaby Læs mere