Få gode tilbud fra vores partnere - klik her
Danmarks største site for gravide
og småbørnsforældre
Debat Fertilitet Gravid Baby Tumling Børn Familie Navne Blogs Opskrifter

Populære irske navne

Påvirkningerne fra de gamle, hedenske keltere såvel som fra kristendommen kan ses overalt på øen Irland. De store modsætninger kommer bl.a. til udtryk i den brede vifte af irske navne, der afspejler begge strømninger.

Kelterne var en krigernation med en spirituel, men praktisk kærlighed til jorden. Deres historie og kultur blev overleveret mundtligt fra generation til generation. Mange af de irske navne afspejler denne keltiske tradition, og navnene refererer typisk til forskellige aspekter af det keltiske liv. Her er f.eks. henvisninger til gamle krigere eller myter almindelige.

For eksempel kan nævnes det irske pigenavn Deirdre, der henviser til en tragisk heltinde i en keltisk historie, som handler om hendes skæbnesvangre kærlighed til en dreng ved navn Naoise. Tilsvarende stammer det irske drengenavn Diarmuid fra en myte, der fortæller historien om Diarmuid, som løb bort med Grainne, en kongedatter, aftenen før hendes ægteskab.

I den senere keltiske periode blev kristendommen udbredt, og kristendommens indflydelse ses da også tydeligt i antallet af irske navne med religiøse referencer. Helgennavne er f.eks. den dag i dag meget populære.

Som eksempel kan nævnes Columba, som er et irsk navn, der refererer til en irsk helgen, der grundlagde et berømt kloster på øen Iona nær Skotland. Der findes også eksempler på irske navne, der kombinerer begge strømninger. Et eksempel på et sådant er det irske pigenavn Brigid. I den keltiske mytologi var Brigid modergudinden og gudinden af fertilitet. I den kristne tro var Brigid til gengæld navnet på en helgen, der dannede et religiøst samfund i County Kildare.

Søg i alle navne

Vis kun:

Avancerede indstillinger Vis
Information
Information
Oprindelse
Skandinaviske Navne ►
Vælg alle | Fjern alle
Europæiske Navne ►
Vælg alle | Fjern alle
Verdens navne ►
Vælg alle | Fjern alle
Luk

På dansk bruges følgende 20 konsonanter:
B, C, D, F, G, H, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, V, W, X og Z.

Luk

På dansk bruges følgende 9 vokaler:
A, E, I, O, U, Y, Æ, Ø, Å